Ketten őrizetben: tűz az Andrássy úton
Késő estére eloltották a lángokat a VI. kerületi Andrássy úton álló palota tetőterében.
2014. július 16. 09:56

A helyszínen most utómunkálatokat és tűzvizsgálatot végeznek. A házat életveszélyessé nyilvánították.

Kisdi Máté, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője arról számolt be, hogy a tűz a tetőtérből a födémen keresztül több helyen átterjedt a lakatlan harmadik emeletre. A lakóházzal szomszédos két épület, egy iskola és egy másik lakóház tetőszerkezetére átterjedt a tűz, amely mintegy tíz-tíz négyzetméternyi területen rongálta meg az épületeket. Ezeket a tüzeket már eloltották - mondta a szóvivő. Elmondása szerint a mentők két könnyű sérültet vittek kórházba.

Hozzátette: az oltásban mintegy 110 tűzoltó vesz részt, 30 gépjárművel, köztük négy magasból mentő járművel vonultak ki helyszínre.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az érintett és a szomszédos épületekből összesen negyven embert kísértek ki, számukra a Városligeti fasorban található Derkovits Gyula Általános Iskolában biztosítanak elhelyezést.

A megrongálódott házat életveszélyessé nyilvánították, ezért a lakók nem térhetnek vissza oda - olvasható a katasztrófavédelem honlapjára kedden este feltett közleményben. A közlemény szerint az Andrássy út 83-85 szám alatti épületet előbb fel kell újítani, csak ezt követően térhetnek vissza a lakók otthonaikba.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyitotta a Bezerédi utcai melegedőhelyét, ahol elszállásolhatják az ezt kérőket - tették hozzá.

A Derkovits Gyula iskolában pedig 40 ágy várja a lakókat. Egyelőre 15-en várakoznak, de nem tudni, hogy végül hányan veszik igénybe a felajánlott segítséget. Az épületet eközben továbbra is oltják, de most már belülről - áll a közleményben.

Az önkormányzat elhelyezi a fedél nélkül maradt lakókat

A terézvárosi önkormányzat egy iskolában és egy kulturális intézményben helyezi el azokat az Andrássy úti tűzben érintett lakókat, akik nem tudnak hova menni - közölte Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) kedden a tűz helyszínén az MTI-vel.

Ismertetése szerint a házba bejelentett 112 lakó közül eddig 30-an jelezték, hogy nem tudnak hol megszállni.
Hassay Zsófia közölte, úgy tudja, hogy kátrányos szigetelést végeztek a tetőn, amikor belobbant a tetőszerkezet, a munkás egyből riasztotta a tűzoltókat.

A polgármester elmondta, nincs önkormányzati tulajdon a házban, egy cég birtokolja a tetőteret. Hassay Zsófia nem nevezte meg a céget.

Közölte, hogy ezzel a céggel korábban kapcsolatba állt a kerület, de ezt már hosszabb ideje megszakították, "mert nem csináltak semmit", most is inkább csak állagmegóvási munkálatokat végeztek.

A Kodály köröndnél álló négyszintes épület harmadik emelete, több ezer négyzetméternyi terület gyulladt ki, 80 tűzoltó oltja a lángokat, a legmagasabb riasztási fokozatban. A környéket lezárták.

Az MTI munkatársa azt látta a helyszínen, hogy a tetőszerkezet kiégett, tégla- és gerendadarabok zuhantak az épület elé, legalább egy autó megrongálódott.

Tűzoltó tábornok: a tűz összefügghet az építési munkával

A budapesti Andrássy úti tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal - erről Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok beszélt kedd este a helyszínen, sajtótájékoztatón.

Korábban a Híradó tudósítójának a környékbeli lakók azt mondták, az épület tetején építési munkálatokat végeztek. Az ORFK sajtószóvivője ezt megerősítve úgy fogalmazott: az épületben valóban felújítási munkálatokat végeztek, ennek során keletkezett a tűz.

Varga Ferenc elmondta, hogy még tart az oltás, 107 tűzoltó 30 tűzoltójárművel dolgozott a lángok megfékezésén, harminc lakót kellett a házból kimenekíteni. Senki sem sérült meg, de két rendőrt füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba vittek.

Varga Ferenc ismertetése szerint a tűz olyan viharos gyorsasággal terjedt el, hogy fél óra sem kellett ahhoz, hogy a teljes tetőszerkezetet feleméssze és az összeomoljon. Emiatt vizsgálni fogják azt is, hogy volt-e valami egyéb műszaki hiányosság, ami magyarázatot adhat a tűz továbbterjedésére.

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány megerősítette, hogy egy 36 és egy 37 éves férfit vettek őrizetbe közveszélyokozás gyanújával, és hozzátette, hogy kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatásukat. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Egyikük riasztotta a tűzoltókat, majd mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket.

Az MTI kérdésre azt mondta, a korábbi vihar megrongálta a tetőt, ami miatt szükség volt a felújítási munkálatokra.

A Híradó úgy tudja, holnap reggelig a lakók nem mehetnek haza otthonukba.

Pillanatok alatt elterjedtek a lángok

Percek alatt elterjedtek a lángok az Andrássy úton kigyulladt palota tetején, és teljesen elemésztették a tetőszerkezetet - mondta az MTI helyszínen lévő tudósítójának kedden a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok ismertetése szerint a tűzoltók 16 óra 10 perckor kapták a tűzoltók a riasztást, mintegy 100 tűzoltóval és 25 gépjárművel érkeztek a helyszínre. Varga Ferenc elmondta, hogy nagyméretű födémnyílások voltak a tetőtérben, emiatt percek alatt elterjedt a tűz az 1000 négyzetméteres tetőszerkezeten.

Közölte, statikus is érkezett a helyszínre, aki végigjárta az épületet, és megállapította, hogy a födém biztonságos, de a kémények esetleges ledőlése még problémát okozhat. Varga Ferenc elmondta azt is, hogy a tűzoltóknak mintegy 30 embert kellett kimenekíteniük az épületből.

hirado.hu - Duna Hiradó