"Nem maradhat védettség nélkül egyetlen magyar sem"
A kárpátaljai magyarok helyzetéről, az ukrajnai és a gázai válságról is beszélt a Kossuth Rádióban Navracsics Tibor.
2014. július 17. 11:28

Valamint arról, tárcája hogyan próbálja minél racionálisabban felhasználni az adófizetők pénzét, és hogy vannak-e feszültségek a minisztériumán belül.

Ha feszültség van a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, akkor vannak arra szervek – akár szakszervezet, akár különböző tanácskozási lehetőségek –, ahol ezt a feszültséget el lehet mondani – fogalmazott a 180 percben Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: azt, ha valaki éppenséggel frusztrált, és dühében csapkodja az ajtót, azt ő, mint vezető, nem tudja értékelni. A politikus mindezt a riporteri felvetésre válaszolva mondta, hogy a sajtóban arról olvasni, sok feszültséggel jár a külgazdasági terület külügyminisztériumhoz vonása.

Navracsics Tibor ezt követően a Kossuth Rádió műsorában azt is mondta, nem lát feszültséget a minisztériumban. Rendesen dolgozik a tárca, természetesen van most egy átalakulási időszak, ami jó, hogy nyáron történik, hiszen ilyenkor a diplomáciai élet is lejjebb vesz a tempóból – fogalmazott.

Navracsics Tibor szerint a külgazdasági területet és a kultúrdiplomáciai területet hozzá kell csatolni és be kell építeni a külügyi érdekérvényesítés logikájába. Lehet, hogy ez sokak számára furcsa helyzet, de összességében sokkal hatékonyabb magyar diplomáciát fog eredményezni, illetve kétségtelenül kicsit megváltozott szemléletet. Ez a nagykövetektől és a minisztériumi dolgozóktól is megköveteli azt, hogy a hagyományos diplomáciai szemlélet mellett, a kultúrdiplomáciát és a külgazdasági diplomáciát is bekapcsolják a gondolkodásuk logikájába. Haladnunk kell a korral, lépnünk kell, mert a versenytársaink is mennek előttünk, és nem csak utol kell érnünk őket, hanem lehetőség szerint megelőznünk is.

Nem sérülhetnek a kárpátaljai magyarok érdekei

 A politikus arról is beszélt, hogy Magyarország számára semmilyen rendezés nem képzelhető el Ukrajnában úgy, hogy a kárpátaljai magyarság érdekei sérülnének. Navracsics Tibor szerint a kelet-európai államban, úgy tűnik, a helyzet nem a rendeződés felé halad, hanem legalábbis a jelenlegi szinten maradnak a katonai események, illetve erős jelek vannak az eszkalálódásra is. Ezt annak kapcsán is nyilatkozta, hogy az ukrán légierő felújította támadásait szerdán, és több célzott csapást hajtott végre a szakadárok állásai ellen Kelet-Ukrajnában. A romló helyzet miatt az EU fontolgatja az újabb szankciók bevezetését, ami az oroszokat is érdekeltebbé teheti a konfliktus megoldásában – tette hozzá.

Navracsics Tibor közölte: a lengyel kollégájával hétfőn Varsóban folytatott egyeztetésének az volt a célja, hogy megtalálják azt az alapot, amely a visegrádi csoport hatékony fellépését teszi lehetővé ebben a helyzetben. Abban állapodtak meg, hogy céljuk a független, demokratikus Ukrajna, amely betartja és magára nézve kötelezőnek tartja az Európa Tanács által elfogadott dokumentumokban szabályozott nemzetiségi jogokat – magyarázta.

Úgy vélte, az uniónak óriási szerepe van az ukrán helyzet kezelésében, a rendezés előmozdításában, ezért nem szerencsés, hogy most éppen egy olyan kényes időszak van, amikor az előző Európai Bizottság mandátuma már kifutóban van, a következő bizottság pedig még nem alakult meg. Ezért kezdeményezőbbek egyes tagállamok Ukrajna kérdésében is, így például Németország, a balti országok vagy Lengyelország – mondta. Hozzátette: fontos azonban, hogy az EU mielőbb olyan közös álláspontra jusson, amely egységes magatartást tesz lehetővé a tagállamoknak.

A miniszter szerint az uniós külügyminiszterek jövő heti ülésének témája lesz a gázai konfliktus is. Közölte: a kétoldalú kapcsolatokban szinte mindig felmerül ez a kérdés, és Magyarország - európai partnereihez hasonlóan - azon az állásponton van, hogy a két félnek mielőbb a békés megegyezés felé kell elmozdulnia, hiszen a jelenlegi háborús helyzet fenntarthatatlan, "és nagyon borús jövőt vetít előre".

Nem maradhat védettség nélkül egyetlen magyar sem a világban

Navracsics Tibor a magyar külképviseleti rendszer átalakításával kapcsolatban hangsúlyozta: az a fontos, hogy "magyar ember a világban védettség nélkül nem maradhat". Olyan külképviseleti hálóra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy ha a világ bármely pontján magyar állampolgárt baj ér, elérhető távolságban legyen a védelem – fogalmazott.

Minél racionálisabban akarják felhasználni az adófizetők pénzét - jelentette ki. Vannak országok, ahol a közvetettebb jelenlét is elég, máshol viszont határozottabban kell megjelennie Magyarországnak. Ezért összevonják a tallinni nagykövetséget a Helsinkiben lévővel, mert Tallinnban van magyar intézet, amely elláthatja a kulturális diplomáciai feladatokat, és Helsinki közel van – mondta. Hozzátette: emellett a nicosiai nagykövetséget is összevonják az athénival, amit szintén a földrajzi közelség tesz lehetővé. A külgazdasági érdekeknek megfelelően viszont új nagykövetséget nyitnak Quitóban és Ulánbátorban – ismertette.

Megjegyezte: két konzulátust is akartak nyitni Romániában – Marosvásárhelyen és Nagyváradon –, de Bukarest ezt indoklás nélkül elutasította, ami példátlan két uniós tagállam és szomszédos ország között, a helyzet "harminc-negyven évvel ezelőtti állapotokat idéz".

Kossuth Rádió, 180 perc
  • „Megvádolnak, mert megosztom a Biblia tanításait"
    Päivi Räsänen: Alkotmányunknak és az emberi jogi egyezményeknek köszönhetően még rendelkezünk vallásszabadsággal, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságával. Ezeket csak használnunk kell, és most eljött az ideje annak, hogy harcoljunk ezekért a szabadságjogokért.
  • A felújított pasaréti ferences központ
    Mi, magyarok védjük keresztény örökségünket, keresztény kultúránkat változatlanul társadalmi és szellemi életünk alapjának tartjuk - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a felújított budapesti pasaréti ferences templom, plébánia és az új közösségi ház vasárnapi átadásán.
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
MTI Hírfelhasználó