Maláj utasszállító: összeül a Biztonsági Tanács
Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt 10 órakor ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant - vélhetően lelőtt - utasszállítóval történtek nyomán kialakult helyzetet - közölte a BT soros, ruandai elnöke.
2014. július 18. 09:51
London azt követően kérte a testület összehívását, hogy Ukrajna légterében szerdán egy ukrán harci gépet lőttek le, csütörtökön pedig a malajziai utasszállító repülőt, a fedélzetén csaknem 300 emberrel.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki légi katasztrófa után a világhálón azt írta: "Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához. Ezt a bűntettet a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni" - fogalmazott az ukrán ENSZ-nagykövet.

A sajtó birtokába jutott állásfoglalás-tervezetben a BT a maláj utasszállítóval történtek teljes körű és alapos nemzetközi vizsgálatát szorgalmazza. A brit küldöttség által jegyzett vázlat hangsúlyozza, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértőknek, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet elmondta, már azelőtt kezdeményezni akarták a BT rendkívüli ülését az ukrán helyzet megvitatására, hogy értesültek volna az utasszállító tragédiájáról, amely csak még sürgetőbbé tette a tanácskozást.

Az ENSZ BT több mint egy tucatszor ült össze a kelet-ukrajnai válságról, de formális lépéseket nem tett az Oroszország, illetve Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok - a testület vétójoggal rendelkező öt tagállama közül négy - közötti nézeteltérések miatt.

A világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri az utasszállítóval történtekről szóló jelentéseket, és egyértelműnek nevezte, hogy teljes körű, átlátható nemzetközi vizsgálatra van szükség.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe az orosz határ közelében zuhant le Kelet-Ukrajnában, mintegy 300 emberrel a fedélzetén. A legtöbb áldozat holland. A repülőt vélhetően lelőtték.
Az orosz védelmi minisztérium cáfolja az orosz légierő érintettségét

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához.

"A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.

Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök - hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály.
"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A The Wall Street Journal című amerikai lap jelentése szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es, Donyeck felett szerencsétlenül járt utasszállító repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le csütörtökön. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részes felek melyike indította el a rakétát.

MTI nyomán
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó