Közel 3 ezer km/órás sebességű rakétával lőhettek a maláj gépre
A maláj gépet 10 kilométeres magasságban lőtték le, vagyis egyáltalán nem kizárható, hogy ilyen rakéta találta el.
2014. július 18. 17:27

Várni kell egyelőre arra, hogy szakértői vizsgálatok hivatalosan is megerősítsék azt a feltételezést, hogy Buk típusú légvédelmi rakéta okozta a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító gépének csütörtöki ukrajnai tragédiáját, az mindenesetre biztonsággal kijelenthető, hogy ez a fegyver képes ilyen célok megsemmisítésére.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Buk rakétavédelmi rendszer fejlesztése még a szovjet időkben, 1972-ben kezdődött, és hat évvel később állították hadrendbe. Azóta több, korszerűsített változata került a volt szovjet tagköztársaságok, így Ukrajna hadseregének kötelékébe.

A Buk rakéták legfeljebb óránkénti 2,9 ezer kilométeres sebességgel, alacsony és közepes magasságokban - 25 métertől 18 kilométerig terjedő tartományban -, legfeljebb 30 kilométeres távolságra repülő célok megsemmisítésére alkalmasak.

A maláj gépet 10 kilométeres magasságban lőtték le, vagyis egyáltalán nem kizárható, hogy ilyen rakéta találta el.

A Buk rakéták egyaránt képesek harci repülőgépek és helikopterek, illetve ballisztikus rakéták megsemmisítésére. A sebességük valamivel meghaladja az óránkénti 3 ezer kilométert. Súlyuk 685 kilogramm, robbanófejük 70 kilogrammos. A szállító járművön négy ilyen rakéta van, és öt perc leforgása alatt lehet felkészíteni őket a bevetésre.

Az ukrán légvédelem kötelékében Buk-M1 típusú légvédelmi ütegek vannak, karbantartásukat az Ukroboronszervisz nevű vállalat végzi mind az ukrán hadsereg, mind pedig a külföldi megrendelők számára. Az ukrán vállalat az orosz Goszoboronexport hadiipari vállalattal együttműködve dolgozott a Buk-M1-es továbbfejlesztett változatán, a Buk-M1-2 rakétarendszeren, de Krím bekebelezése után mindenfajta hadiipari együttműködés megszakadt a két ország között.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek egymást vádolják a gép tragédiája miatt, így egyelőre nem tudni, ki lőhette le a gépet, ha valóban amiatt zuhant le a gép. Az oroszbarát felkelőkre tereli a gyanút az, hogy sajtóértesülések szerint június 29-én elfoglalták az A-1402. számú laktanyát, ahol ilyen légvédelmi rakéták is voltak. 

hirado.hu - MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó