Közel 3 ezer km/órás sebességű rakétával lőhettek a maláj gépre
A maláj gépet 10 kilométeres magasságban lőtték le, vagyis egyáltalán nem kizárható, hogy ilyen rakéta találta el.
2014. július 18. 17:27

Várni kell egyelőre arra, hogy szakértői vizsgálatok hivatalosan is megerősítsék azt a feltételezést, hogy Buk típusú légvédelmi rakéta okozta a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító gépének csütörtöki ukrajnai tragédiáját, az mindenesetre biztonsággal kijelenthető, hogy ez a fegyver képes ilyen célok megsemmisítésére.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Buk rakétavédelmi rendszer fejlesztése még a szovjet időkben, 1972-ben kezdődött, és hat évvel később állították hadrendbe. Azóta több, korszerűsített változata került a volt szovjet tagköztársaságok, így Ukrajna hadseregének kötelékébe.

A Buk rakéták legfeljebb óránkénti 2,9 ezer kilométeres sebességgel, alacsony és közepes magasságokban - 25 métertől 18 kilométerig terjedő tartományban -, legfeljebb 30 kilométeres távolságra repülő célok megsemmisítésére alkalmasak.

A maláj gépet 10 kilométeres magasságban lőtték le, vagyis egyáltalán nem kizárható, hogy ilyen rakéta találta el.

A Buk rakéták egyaránt képesek harci repülőgépek és helikopterek, illetve ballisztikus rakéták megsemmisítésére. A sebességük valamivel meghaladja az óránkénti 3 ezer kilométert. Súlyuk 685 kilogramm, robbanófejük 70 kilogrammos. A szállító járművön négy ilyen rakéta van, és öt perc leforgása alatt lehet felkészíteni őket a bevetésre.

Az ukrán légvédelem kötelékében Buk-M1 típusú légvédelmi ütegek vannak, karbantartásukat az Ukroboronszervisz nevű vállalat végzi mind az ukrán hadsereg, mind pedig a külföldi megrendelők számára. Az ukrán vállalat az orosz Goszoboronexport hadiipari vállalattal együttműködve dolgozott a Buk-M1-es továbbfejlesztett változatán, a Buk-M1-2 rakétarendszeren, de Krím bekebelezése után mindenfajta hadiipari együttműködés megszakadt a két ország között.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek egymást vádolják a gép tragédiája miatt, így egyelőre nem tudni, ki lőhette le a gépet, ha valóban amiatt zuhant le a gép. Az oroszbarát felkelőkre tereli a gyanút az, hogy sajtóértesülések szerint június 29-én elfoglalták az A-1402. számú laktanyát, ahol ilyen légvédelmi rakéták is voltak. 

hirado.hu - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Könnyfakasztó érveléssel rukkolt elő a főtanácsnok
  Az EU bizottsága még 2018-ban támadta meg az uniós bíróság előtt a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló magyar törvényt.
 • Tovább erősödhet a migrációs nyomás
  Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.
 • Újabb ösztönző lépéseket tervez a kormányzat
  Varga Mihály szerint nincs ok arra, hogy az óvatos bizakodásból és a tervekből visszavegyen a kormányzat. A Magyar Hírlapnak adott interjújában a tárcavezető megerősítette, bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedés reális 2020-ra.
MTI Hírfelhasználó