A Hitler elleni merényletre emlékeztek a németek
Németországban vasárnap megemlékeztek az Adolf Hitler elleni sikertelen merénylet 70. évfordulójáról.
2014. július 20. 17:39

Joachim Gauck államfő a berlini központi ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy a náci vezető megbuktatására szervezett puccskísérlet a mai Németország egyik legitimációs forrása. 

Az 1944. július 20-án végrehajtott pokolgépes akció évfordulója alkalmából nagyszabású állami ünnepséget tartottak. A fő helyszín a berlini védelmi minisztériumhoz tartozó Bendlerblock épületegyüttes udvara volt, ahol 70 éve kivégezték a merénylet szervezőjét és kivitelezőjét, Claus Schenk Graf von Stauffenberg ezredest és három összeesküvő katonatársát.

A Stauffenberg-féle összeesküvés megmutatta, hogy nemcsak a náci Németország létezik, hanem a diktátornak ellenálló "másik Németország" is - hangsúlyozta Joachim Gauck.

A puccskísérlet szervezői nem érték el céljukat, de az akciójuk a jövőnek szóló üzenet is volt, és örökségük a második világháború után Németország létjogosultságának egyik hivatkozási alapja lett - mondta a szövetségi elnök.

Az összeesküvés Hitler ellen az emberi méltóságért, a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem példaképe - tette hozzá. Július 20. arra emlékeztet, hogy "választhatunk a cselekvés és a tétlenség, a beszéd és a hallgatás között", és hogy "felelősséggel tartozunk a szabadságunkért" - mondta a német államfő.

Az évfordulós ünnepség istentisztelettel kezdődött a berlini evangélikus katedrálisban. A Bendlerblock díszudvarán az ünnepi beszéd után koszorúkat helyeztek el az ellenállók emlékművénél. A megemlékezésen a kormány számos tagja, német politikusok és diplomaták mellett külföldi vendégek is részt vettek. Az ünnepség után Joachim Gauck díszebéden fogadta az ellenállási mozgalom halottainak a leszármazottait. Az évfordulós megemlékezést este ünnepélyes eskütétel zárja, amelyen a német hadsereg, a Bundeswehr több mint 400 újonca esküszik fel Németország szabadságának védelmére.

Hitler hatalmát katonák és diplomaták egy csoportja próbálta megdönteni 1944 nyarán, amikor a szovjet csapatok már a német határ térségénél tartottak, az angolszász erők pedig nyomultak előre Normandiából Németország felé. Az úgynevezett Valkűr-hadművelet - vagyis Hitler likvidálása és a hatalom átvétele - azt szolgálta, hogy Németország mielőbb béketárgyalásokat kezdhessen. A terv már az első szakaszban megbukott, mert Hitler komolyabb sérülés nélkül túlélte a kelet-poroszországi főhadiszálláson, a Wolfschanzéban (Farkasverem) elkövetett merényletet, és azonnal hozzákezdett a leszámoláshoz. A megtorlásnak csaknem kétszáz áldozata volt.

A Bendlerblock udvarán 1953-ban állítottak fel emlékművet Stauffenberg ezredes és mártírtársai emlékére. A Bundeswehr 1999 óta tart eskütételt az évforduló napján. 

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó