Bár gyülekeznek a felhők az Európai Unió gazdasága felett, ez pedig a magyar gazdaságot is érintheti, a Saxo Bank elemzője további kamatcsökkentést vár. A magyar gazdaság, bár az ipari termelési index alapján a növekedés lendülete júliusban mérséklődött, a makroadatok szintjén továbbra is erős. Mivel azonban a kelet-közép-európai országok erősen függenek az Európai Unió központi gazdaságainak mindenkori állapotától, Végh István, a Saxo Bank szakértője arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank júliusi kamatdöntő ülésén további 10 bázisponttal, 2,2 százalékra csökkenti az alapkamatot, kiemelve a külső tényezőkkel kapcsolatos aggodalmakat, miközben iránymutatásán nem változtat, azaz fenntartja a további kamatvágás lehetőségét.

Arra az esetre, ha az unió gazdaságainak helyzete a következő hónapokban tovább romlik, az MNB akár az alapkamat-csökkentés felgyorsítását is kilátásba helyezhetné, így a mostanit követő kamatdöntő ülések akár 25-25 bázispontos vágásokat is eredményezhetnének. Az EU esetleges tartós gyengélkedése azonban előbb-utóbb mindenképpen rányomja a bélyegét a befektetési környezetre, így a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának romlásával jelentősen gyengülhet a forint – alapvetően az ezzel kapcsolatos kilátások szabnak határt annak, hogy az MNB az alapkamatot végeredményben meddig csökkentheti, illetve mennyivel engedheti 2 százalék alá – tette hozzá.

Nagy az egyetértés

A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várja az MNB keddi kamatdöntő ülésén. Egy hónappal korábban a megkérdezett elemzők szintén hasonló mértékű csökkentést vártak, akkor pontosak voltak az előrejelzéseik.

Az MNB egyes tisztviselőinek nyilatkozata alapján valószínűtlen, hogy 2 százalék alá csökkenjen az alapkamat, de az elemzők szerint még elképzelhető, hogy július után augusztusban is kis kamatcsökkentés lesz. Néhány megkérdezett szerint a nyári kamatcsökkentést 2014 végén vagy 2015 elején már kamatemelés követheti.

Nincs kamatcél

Július 11-én Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Vs.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy minden bázispont számít. „Jelen pillanatban úgy látom, hogy még egy-két csökkentésre van mód, és nagyjából ennyire lehet szükség ahhoz, hogy az MNB elérje elsődleges célját” – mondta az alelnök a hírportálon megjelent interjúban, utalva arra, hogy a jegybanknak nincs kamatcélja, a döntést a jegybanki inflációkövető célrendszer teljesítése motiválja. Hozzátette, hogy a környezet ugyanakkor megváltozhat, és ez természetesen hatással lehet a monetáris tanács értékelésére.

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatcsökkentéshez, és miután ez megtörténik, szólni fogunk – mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja július 10-én a Portfolio.hu-nak. Ahogy Matolcsy György jegybankelnök Londonban célzott rá, a kétszázalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.

2,3 százalékon vagyunk

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa legutóbb június 24-én, kedden csökkentette az alapkamatot 2,4 százalékos szintről 2,3 százalékra. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, a kamatcsökkentés 7 százalékról indult.

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig 2,1 százalékig is csökkenhet az alapkamat, az emelési ciklus „sima átmenettel” való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a csökkentések sora. Az alapkamat- emelést valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig, maximum 3,5 százalékig folytathatja – mondta Oszlay András, a TakarékBank elemzési részlegének vezetője.