KSH: a kiskereskedelmi forgalom növekedése lassult májusban
A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette szerdán a forgalomra vonatkozó második becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2014. július 23. 11:25

A július 3-án közölt első becslés szerint a növekedés 5,1 százalékos volt. Áprilisban jelentősen nagyobb, 6,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme.

A KSH emlékeztet arra, hogy a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban beállt változások miatt a július előtti adatok nem összevethetők a tavalyiakkal. A korábban alkalmazott mintavételes adatgyűjtéssel összevethető adatok szerint a májusi forgalom 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami hasonlóképpen 0,2 százalékponttal lassabb növekedés az első becslésben közöltnél.

A módszertani változás az élelmiszer-kiskereskedelem adatait érinti, amely az összehasonlítható mintavételes eljárás szerint májusban 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 2,3 százalékos növekedés után, míg az új módszertan szerint 7,5-ről 8,1 százalékra gyorsult a fogyasztás bővülése.

A nem élelmiszer termékek iránti kereslet 2,6, az üzemanyag-fogyasztás növekedése 1,5 százalékra lassult májusra az előző havi 7,0, illetve 3,8 százalékos ütemről.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 730 milliárd forint volt májusban, 40 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi forgalom csaknem fele, 46,8 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34,6 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,6 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 77,6 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes
üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 5,1 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké viszont – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 132,8 százalékkal volt több, mint 2013. májusában.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül 18,1 százalékkal növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben, 10,7 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 6,4 százalékkal a használtcikk-, valamint 4,4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben.
Az egy évvel korábbinál 3,2 százalékkal kisebb volumenű volt a forgalom a bútor-, a műszakicikk-, és 8,0 százalékkal a könyv-, a számítástechnika-, és az egyéb iparcikküzletekben.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott, 33,7 százalékot ért el a bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai májusban 6,9 százalékkal csökkentek.

Az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,5, a korábbi  mintavételes módszertan szerint 4,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

MTI nyomán
  • Kajángula fejedelem és a BLM
    Közép-Európában a társadalom még nem jutott el a balliberális agymosásnak arra a szintjére, amely már Niedermüller Péternek is megfelelne.
  • Sokszínűbb kenyérkínálat – már megvan a vásárlóerő
    A magyar emberek szerencsére egyre inkább a minőség alapján választanak pékterméket, és egyre kevésbé az ár a meghatározó a döntésükben. Tudatosabban vásárolnak, odafigyelnek, milyen összetevőkből készül például a kenyér.
  • Majdnem 100
    Jó, jó, kiszemeltjük az angolt bensőleg „hiperpassziválja”. Továbbá, istenem, valahol (trehány diák volt?) elkallódtak némely fontos kvalifikációs papírjai. Mással is megeshet ilyesmi.
MTI Hírfelhasználó