Gulyás: szükség van jól működő, normális bankrendszerre
Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint jól működő, normális bankrendszerre Magyarországnak szüksége van.
2014. július 25. 17:28

Gulyás Gergely erről a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor pénteki rendezvényén beszélt Tusnádfürdőn.

Az Országgyűlés alelnöke azt mondta: ugyanakkor jó lenne, ha a bankrendszer a nyugat-európai normákat nálunk is betartaná.

Aktuálpolitikai kérdésre kiemelte: az elmúlt négy évben nagyon fontos változások történtek, de szerinte az új alkotmány a közjogi berendezkedésen alapvetően nem változtatott. Voltak olyan reformok - a munkaerő-piacon, a nyugdíjrendszerben -, amelyekről az ellenfeleik is tudják, az ő érdeküket is szolgálja - fejtette ki.

Gulyás Gergely az Unortodoxia - Magyarország megújítása című panelbeszélgetésen úgy látta: az unortodoxia szó használata kifejezetten érdekes annak függvényében, hogy egyre inkább a politikai kommunikáció egyszerűsödése látszik az elmúlt években. Úgy látta: két oka van az elmúlt négy év nehézségeinek. Az egyik rajtuk múlt, a kormány ugyanis azt gondolta, amit csődhelyzetben tesz, az önmagáért beszél. Ez azonban nem így volt - állapította meg.

Hozzátette: emellett Magyarországnak van néhány külföldön élő jóakarója, aki élethivatásnak tekinti annak terjesztését, hogy ha polgári kormány van, akkor egyúttal nácizmus és rasszizmus is van. Erre pluszban még az ellenzék is ráerősített - jegyezte meg.

Mint mondta, lesznek olyan területek, ahol látványos sikereket nem tudnak elérni, akármit tesznek. Egyik példaként említette a német sajtó egy részét, ahol annyit látott sikernek, ha a kormány álláspontja is megjelenhet adott esetben.

Szólt arról, hogy bizonyos kormányzati döntéseket másolnak nyugati kormányok, s a bankadót és a tranzakciós adót már több kabinet bevezette. Gulyás Gergely a tárcák elköltöztetéséről szóló kérdésre válaszolva Kövér László házelnök szavait idézte, aki korábbi nyilatkozatában kedvenc pártja története legszerencsétlenebb ötletének tartotta azt. Egyetértek vele - fűzte hozzá.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár kiemelte: a 2010 előtti 6-8 évben a hagyományos megoldások a gazdaságban nem működtek. Világos volt, hogy valami újat kell kitalálni - rögzítette.

Megjegyezte: voltak olyan cégek, akiknek garantált nyereség volt beírva a privatizációs szerződésükbe, és volt olyan földszerződése a magyar államnak, amely szerint 8 ezer hektárt 99 évre hektáronként száz forintos díjjal adtak bérbe. Szerinte nálunk nem bankrendszer, hanem bank-kartellrendszer van - jegyezte meg.

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár azt mondta: a magyar válságkezelési modellnek három fő vonása van, nem a megszokott eszközöket alkalmazza, cselekvésorientált politikát alkalmaz és konfrontatív. Ezek közül a második a legfontosabb -hangsúlyozta.

Kiemelte: a külföldi függést csökkenteni kell, erről szól a bankrendszer megújuló szabályozása is.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta: nem igaz az az állítás, hogy a lakosság fele a létminimum alatt él.

Az alkalmazott társadalompolitikai törekvések nagyon ismerősek Ausztriában és Németországban is - jegyezte meg.

Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő szerint "a bátorság az, ami mindent meghatároz." Fontosnak tartotta, hogy cselekvő kormánya van Magyarországnak, és szerinte a kétharmados győzelem igazolta vissza az unortodoxia igazát.

A rezsicsökkentés hatalmas csapás volt az érintett cégeknek, de az emberek beálltak mögé - mutatott rá, hozzátéve: a csökkentés legfontosabb hatása az infláció mérséklődése volt, és a kiskereskedelmi mutatók is ennek hatására nőttek. Megkerülhetetlen a közszektor átvilágítása a következő, tervezett rezsicsökkentés kapcsán - jegyezte meg, hozzátéve: tud olyan egyetemről, ahol négyszeres áron veszik a távhőt.

Patrik Egan, az FWD Affairs Kft. ügyvezetője szerint kis erőfeszítéssel az unortodox jelző pozitívvá formálható. Ez ugyanis jelenleg szélsőséges, radikális és IMF-ellenesként él.

Felidézte az Orbán-kormány intézkedéseit és azt mondta, a megújulás történetét pontosan el kellett volna mondani, magyarázni. Ez azonban nem kezdődött meg időben és kellő intenzitással - vélte.

A kormány ugyanakkor most már kezdi komolyan venni azt a feladatot, hogy az átalakításokat a külföld felé is el kell magyarázni - mondta, és példaként említette a munkaalapú program bevezetését.

mti
MTI Hírfelhasználó