Hitelt vesz fel az Együtt
Többmilliós hitelt vesz fel az önkormányzati választásra a Bajnai Gordon alapította Együtt, az országgyűlési választás után ugyanis kiürült a párt kasszája.
2014. július 29. 09:40

A Magyar Nemzet megkeresésére az Együttnél nem árulták el, pontosan mekkora összegre van szükségük, és azt mire fordítanák. Mindössze annyit közöltek, hogy pénzügyi beszámolójukban az információ nyilvánosan hozzáférhető lesz. Ez azonban csak jövőre esedékes.

Sajtóhírek szerint az Együtt az országgyűlési kampányt is úgynevezett halasztott fizetésekkel élte túl, és bár az immár parlamenti pártnak mintegy 200 millió forint állami támogatás jár 2014-ben, ezt időarányosan fizeti az államkincstár. Lapunk információi szerint az ügyvezető társelnökként Szigetvári Viktor vezette Együtt a súlyos országgyűlési választási kudarc miatt került pénzszűkébe. Különböző támogatók révén csak tavaly még mintegy 439 millió forintnyi támogatásban részesült a Bajnai Gordon által elnökölt Haza és Haladás Egyesület, amely az Együtt kampánykiadásait finanszírozta.

A választáson elszenvedett vereség óta azonban elzáródtak a pénzcsapok, mert míg Bajnai Gordon a korszakváltás ígéretével és miniszterelnöki ambíciókkal tért vissza a politikába 2012. október 23-án, az Együtt végül csupán három mandátumot szerzett, így frakciót sem tudott alakítani az Országgyűlésben. A volt miniszterelnök közvetlen stábját már május végén szélnek eresztették, ő maga pedig egyelőre visszavonult a napi politikától: jelenleg az Együtt országos politikai tanácsának vezetőjeként, a háttérből segíti pártját.

A Magyar Nemzet májusban számolt be arról, hogy összesen két és fél millió forintot hiteleztek párttagok és magánszemélyek Bajnaiék szövetségesének, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártnak. Akkor tagadták értesülésünket, hogy az országgyűlési választási kampányra fordítható állami támogatásból törlesztették volna az adósságot, sőt, állításuk szerint éppen a kampányhoz volt szükségük a hitelre. Beszámolójuk szerint az Együtt–PM pártszövetség egyébként egy átlagos háztartás éves büdzséjéből gazdálkodott, s még ennél is kevesebből folytatta tavaly politikai tevékenységét.

Az Együttnek hivatalosan 1,6 milliós bevétele volt, ami leginkább egyéb hozzájárulásokból, magánszemélyek adományaiból tevődött össze. Kiadásuk mindössze félmillió forintra rúgott. A PM-nek hivatalosan 1,4 milliós bevétele volt, amely egyéb hozzájárulásokból és magányszemélyek adományaiból állt, s 2013-ban csupán 55 ezer forintot költöttek kiadásaikra. A pártokat terhelő adósságok, hitelek ügye akkor került előtérbe, miután kiderült, hogy az MSZP nagyjából kétmilliárd forintos tartozást halmozott fel 2010 óta.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

MNO - Magyar Nemzet
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó