Gyurcsányék jelöltje lehet a befutó
Kész megfontolni az MSZP, hogy beálljon a Demokratikus Koalíció főpolgármester-jelöltje, Balázsovits Lajos mögé, akit az Együtt–PM is támogat.
2014. július 31. 09:18

Gyurcsány Ferencék a közös felelősségvállalás jegyében nyilvános felkérést várnak az MSZP-től – értesült a Magyar Nemzet. A szocialisták napokon belül döntenek.

Közeledtek az álláspontok a fővárosi együttműködéssel kapcsolatban, akár a jövő hét elején lehet megállapodás – hivatalosan ennyit közöltek tegnap, miután az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt–PM képviselői több mint három órán keresztül tárgyaltak Gyurcsány Ferencék fővárosi székházában. Szigetvári Viktor, az Együtt– PM társelnöke szerint előrébb jutottak abban, hogy Budapesten legalább tizenöt balliberális polgármester legyen, s megállapodtak egy közös kiáltványról is, amit közös programként hirdetnének az őszi önkormányzati választások kampánya során.

Sikeresnek értékelte a tárgyalásokat Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke is. A főpolgármester-jelölt személyét firtató kérdésekre Molnár úgy fogalmazott: 2009-ben a baloldal egyszer már elkövette azt a hibát, hogy egy fontos tisztségről, a miniszterelnökiről a nyilvánosság előtt folytatott vitát, ami miniszterelnöki casting néven híresült el. – Mi ezt a hibát nem követjük el még egyszer – jelentette ki Molnár, megjegyezve, amíg nincs kész a megállapodás, nem mondanak neveket.

A Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanakkor az MSZP komolyan megfontolandónak tartja, hogy beáll a DK főpolgármester-jelöltje, Balázsovits Lajos színművész mögé, akit az Együtt–PM is támogat. A szocialisták belső fórumaikon vitatják meg a kérdést, s napokon belül döntenek. A DK jelöltjének támogatása az MSZP-nek azt is jelenti, hogy elháríthatják a felelősséget egy esetleges kudarcért. Információk szerint Gyurcsányék épp ezért azt szeretnék, ha az MSZP – a közös felelősségvállalás jegyében – nyilvánosan felkérné Balázsovitsot.

Tegnap egyébként Gréczy Zsolt elvetette az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet azon javaslatát, hogy a „demokratikus ellenzék” fontolja meg az önkormányzati választás bojkottját. A DK szóvivője szerint a bojkottnak csak és akkor lehetne értelme és eredménye, ha abban minden, a Fideszen és a Jobbikon kívüli párt részt vesz. – Ez azonban nincs és nem is lenne így – írta blogjában a szóvivő, aki szerint a DK, az MSZP és az Együtt–PM nem arra szerveződött, hogy ne képviselje saját értékeit.

Eközben kilépett a szocialista pártból a Dorogot húsz éve MSZP-s politikusként irányító Tittmann János, aki függetlenként indul az önkormányzati választáson. A polgármester a szakítás okát abban jelölte meg, hogy a tisztújításkor leváltották az elnököt, aki a város pénzügyi tanácsnoka volt, s széles társadalmi elismertséget élvezett. Helyette Winkfein Csabát választották elnöknek, akit később a polgármesteri posztra is jelölt a párt. – Embertelennek és erkölcstelennek tartom, hogy az MSZP kérésére pártdelegáltakra cseréljem azokat a képviselő-testületi tagokat, akiknek jó részével húsz éve együtt dolgozom, és jól működő baloldali önkormányzattá tettük Dorogot – mondta az MTI-nek Tittmann. Úgy fogalmazott, az új elnök „a bukott baloldal képviselője, annak a folyamatnak a megtestesítője, amelynek során az MSZP elvesztette társadalmi támogatását”. Winkfein Csaba az MTI-nek azt mondta: szerették volna, hogy Tittmann legyen a polgármesterjelölt, de a város vezetője nem ült le velük tárgyalni, meg sem hallgatta a javaslataikat, majd közölte kilépését és azt, hogy függetlenként indul a csapatával együtt.

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Ha nincs gyermek, nincs jövő
    "Mi a saját gyermekeinkre szeretnénk hagyni az országot, nem pedig idegenekre, ezért ha van gyermek, akkor van jövő, ha nincs gyermek, nincs jövő se a családnak, se az országnak" - jelentette ki a közrádióban Orbán Viktor, hozzátéve, ez az első mondata a kormányprogramnak 2010 óta, de már így volt 1998-ban is.
  • Az ország ellen dolgozó ügynökök
    Az elmúlt 15 évben egyebek mellett a genderideológia terjesztésével, a migráció ideológiai megalapozásával, majd a tömeges illegális bevándorlási hullám elindításával próbáltak bomlasztani Európát az ellenérdekelt nagyhatalmak.
  • Egy kinevezés biztonsági kockázatai
    Elborzasztó módon a kinevezések feltétele a gyenge politikai képességből fakadó másodlagos értékrend követése. Ha valaki lelkesen támogatja az illegális migrációt, és a gender- valamint az LMBTQ-őrültséget, máris számíthat jelentős beosztásra.
MTI Hírfelhasználó