SZDSZ-es modell alapján teszik ki a romákat Miskolcról
Hatalmas botrányt kavart nemrég, amikor Miskolc „száműzte” a városból a helyi nyomornegyedben élő cigányokat, holott a borsodiak Dióssy László korábbi SZDSZ-es veszprémi polgármester modelljét alkalmazták. A Heti Válasz pedig megnézte, húsz év után is működik-e a korábban sikeresnek nevezett akció.
2014. augusztus 1. 10:29

Veszprémben éveken keresztül sikerként élték meg, hogy húsz éve kitervelték a később országszerte modellként szolgáló városrehabilitációs programot, amely az épületek felújításán túl a belvárosi cigányság kitelepítésével járt együtt. Mindez észrevétlenül történt, a máskor érzékeny liberális érdekvédők egy szót sem szóltak, amikor Dióssy László SZDSZ-es polgármester teherautóra pakoltatta a roma családokat, és kitelepítette őket a város határain kívülre.

Közel húsz év múltán az egykori teherautók nyomába eredtünk, hogy megnézzük, mi is történt a romákkal új lakhelyükön. S gettókból gettókba jutottunk. Hajmáskéren például a volt szovjet laktanyába költöztek be, nem ritkán tíznél is többen másfél szobába. Mindez magával hozta a konfliktusokat, ami miatt pedig leértékelődtek a lakótelep ingatlanjai, egyre szegényebbek érkeztek hát a szomszédságukba is.

Veszprém pedig akkor vette észre, hogy megint van egy gettója, amikor 2004-ben a gázszolgáltató köztartozás miatt kikapcsolta a fűtést az egykori 15 emeletes munkásszálló épületében, és a korai télben dideregtek a gyerekek. Az akkor már Pokoli toronyként emlegetett házban gyilkosságok történtek, egy kábítószeres lány kizuhant az emeletről. Albert József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára ismerte fel először munkatársaival, hogy a városrehabilitációs program mégsem sikertörténet. A Pokoli torony 61 háztartásában lakó 134 ember jó része eredetileg belvárosi lakó volt.

valasz.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó