Egy feladat két embernek, két fizetéssel
Háromból két dolgozó kapott pluszjuttatásokat a Corvinus Egyetemen. Volt, aki azért, mert határidőre elvégezte a rá bízott feladatot.
2014. augusztus 1. 23:46

A Híradó információi szerint ezt is tartalmazza a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezete, amely a felsőoktatási intézmények 2009 és 12 közötti gazdálkodását vizsgálta. Ebben az is szerepel, hogy több hallgatói önkormányzat is elsikkaszthatta a rendezvényeiből származó több 10 milliós bevételt.

Több esetben nem írtak ki pályázatot az ösztöndíjakra az ELTE Hallgatói Önkormányzatánál - a Híradó információi szerint ezt is tartalmazza a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezete. A Kehi megállapítja, hogy a pénzt nem is a hallgatók kapták meg, hanem azt saját alapítványuknak utalták.

A Corvinus Egyetemen is visszaélhetett az ösztöndíjakkal a HÖK. A pénz csaknem 60 százalékát saját tagjaik között oszthatták szét - nagyjából 50 millió forinthoz juthattak így. A Corvinuson a HÖK nem tudott elszámolni a rendezvényeinek bevételeivel sem. 2012-ben például 28 millió forinttal.

A Heti Válaszban jelent meg először a Kehi jelentéstervezete, amely több felsőoktatási intézmény 2009 és 12 közötti gazdálkodását vizsgálta.

A lap többek között arról írt, hogy a Corvinus egyik kollégiumának gondnoka havi 1,4 millió forintot kapott.

A Híradó úgy tudja, a jelentés szerint az egyetemen volt olyan feladat, amit ketten is elláttak és a fizetést is ketten vették fel érte. Három közalkalmazott pedig már a kinevezése napján keresetkiegészítést kapott. Összesen 9 és fél millió forintot.

„A keresetkiegészítéseket általában többletteljesítmény után kapják a kollégák” - mondta a Híradónak a Corvinus Egyetem rektora. Rostoványi Zsolt szerint a többletmunkáért joggal várják el a pluszjuttatást az egyetemen dolgozók.

„Nem zárom ki természetesen megint csak azt, hogy a keresetkiegészítések között voltak olyanok, amelyek nem felelnek meg mindenféle szabálynak és előírásnak” – fogalmazott a rektor.

A Nyíregyházi Főiskolán is 1,8 milliárd forintot fizettek ki keresetkiegészítésként három év alatt. Mintegy 60 dolgozó kapott így évi 3 és 15 millió forint közötti plusz pénzt. Az egyetem rektora elismerte, hogy voltak ilyen kifizetések, de nem tudja, hogy milyen hibát követtek el.

„Akkor tudok reagálni, ha látom a jelentést és pontosan tudom azt, hogy mik is voltak a hiányosságok, melyek azok az ügyek, amelyeken változtatnunk kell”- mondta Jánosi Zoltán.

A felsőoktatásért felelős államtitkár a Híradónak azt mondta: az érintett egyetemek már megkapták a jelentéstervezetet. Palkovics László arról is beszélt, hogy az átvilágítás igazolja a kormányzati kontroll szükségességét, vagyis a kancellári rendszer bevezetését. Ettől azt várják, hogy a jövőben nem lesznek hasonló szabálytalanságok a felsőoktatási intézményekben.

A Kehi mellett az Állami Számvevőszék is vizsgált több felsőoktatási intézményt ugyanebben az időszakban. Ők is több szabálytalanságot találtak.

Közben a vizsgálatban érintett egyetemek a csőd szélére kerültek, ami miatt 2013-ban több milliárd forint költségvetési többlettámogatást kaptak. 

------------------------------------------------------------

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a KEHI

130 millió forint fel nem használt tanulmányokra, egyetemi pénzből fizetett luxusszálloda, hallgatói önkormányzati tagok között szétosztott ösztöndíjak, milliós gondnoki fizetés. A Heti Válasz szerint ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezete azután, hogy a felsőoktatási intézmények 2009 és ’12 közötti gazdálkodását vizsgálta.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem ökörsütése a Hallgatói Önkormányzat egyik rendszeres programja. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint 2009 és ’12 között a szervezők nem tudtak elszámolni a rendezvény bevételével. Ez pedig felvetheti a sikkasztás gyanúját. Emellett a HÖK vezetői, a sajtóban megjelent hírek szerint komoly, több százezer forintos ösztöndíjakat kaptak, volt aki például másfél millió forintot. A korábbi HÖK-elnök azt mondja: az összegeket egy évre kapták. "A cikk annyit ír csak, hogy 2012. évi juttatás, én azért elosztanám 12 hónappal ezt az összeget és akkor azért lehet látni, hogy milyen összeg jön ki ebből " – mondta Hurtik Péter korábbi HÖK-elnök.

A Corvinus Egyetemen is talált szabálytalanságokat a KEHI. Az egyik kollégium gondnoka például havi 1,4 millió forintért dolgozik ma is. A Híradó kereste a gondnokot, de nem találta a kollégiumban. Az egyetem rektora szerint ez a szerződés rendben van.

Rostoványi Zsolt megerősítette: megkapták a KEHI anyagát, és nem tagadja, hogy lehettek problémák, de azok nem súlyosak. "Üzleti titkot tartalmaz, igazából semmit nem lenne szabad mondanom arról, ami ebben van. Inkább arra reflektálnék, ami a médiában megjelent, több helyen is. Én azt mondom, hogy a mi ismereteink szerint ezek a vádak nem megalapozottak, sem a hűtlen kezelés, sem a sikkasztás" – nyilatkozta Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora.

A jelentés szerint a Corvinus Egyetem 670 millió forintot költött külföldi utakra és luxusszállodákra. Átgondolatlan informatikai fejlesztésekre vagy később nem hasznosított tanulmányokra pedig 132 millió forint ment el.

A felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta: az átvilágítás igazolja a kormányzati kontroll szükségességét, vagyis az egyetemek pénzügyi vezetéséért felelős kancellári rendszer bevezetését. Palkovics László hozzátette: fontos tudni, hogy szándékosan szegték-e meg a szabályokat. "Úgy tűnik, hogy ezek a hibák, amelyeket az előbb elmondtam, abból adódtak, hogy az intézmények különbözőképpen értelmeznek jogszabályokat. A kancellár ténye, az hogy minden intézménybe ugyanolyan típusú szakember kerül, ezeket kiküszöböli" – mondta Palkovics László, az EMMI államtitkára.

A KEHI mellett az Állami Számvevőszék is vizsgált több felsőoktatási intézményt ugyanebben az időszakban. Ők is több szabálytalanságot találtak. „Nagyon komoly hiányosságokat tártunk fel a folyamatba épített, illetve vezetői ellenőrzés területén” – mondta Horváthné Herbáth Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Azt, hogy pontosan milyen és mekkora kár érhette a hazai felsőoktatást, csak később derülhet ki, mint ahogyan az is, hogy lesz-e személyi következménye a feltárt hibáknak. 

hirado.hu - M1 Híradó
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít
  Figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk különböző eseményeit feldolgozó darabok bemutatására. Lásd például idén A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, Hallgatni akartam című előadásokat. Idén négy előadásunk foglalkozik külön Trianonnal, illetve a következményeivel.
 • A nép uralma
  Amikor a szemünk láttára hullik szét a nyugatias demokrácia, egyre sürgetőbb lenne elgondolkodnunk, hogy vajon mi jöhet az összeomlás után.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
MTI Hírfelhasználó