Már építik az új Szuezi-csatornát
Az egyiptomi elnök kedden nagy ünnepség keretében indította útjára "az új Szuezi-csatorna" megépítését.
2014. augusztus 6. 09:31

A 4 milliárd dolláros beruházás a tervek szerint egy év alatt készül el, és folyamatossá teszi majd a vízi út forgalmát.

Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök kedden nagy ünnepség keretében indította útjára "az új Szuezi-csatorna" megépítését, amely a tervek szerint folyamatossá teszi majd a régi, 145 éve befejezett vízi út forgalmát.

Szíszi kijelentette, hogy a közel 4 milliárd dolláros (mintegy 934 milliárd forint) beruházás egyetlen év alatt el fog készülni.

Az egyiptomi hatóságok azonban kitérő válaszokat adtak arra, hogy milyen forrásokból finanszírozzák majd a hatalmas építkezést, amely egymillió új munkahelyet teremtene a katasztrofális gazdasági helyzetben lévő országban.

A keddi bejelentés szerint 35 kilométer hosszan új medret ásnak az 1869-ben átadott, 163 kilométer hosszú régi vízi úttal párhuzamosan, 35 kilométer hosszan pedig kiszélesítik és kimélyítik a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő útvonalat. A bővítéssel az átkelési idő 11 óráról mindössze 3 órára csökkenne.

Emellett több új kikötőt, valamint nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának a régi csatorna mentén. A hadsereg által felügyelt csatornaépítéssel nem külföldi befektetőket, hanem egyiptomi vállalatokat szeretnének megbízni.

Az új csatorna "csakis az egyiptomiaké lesz" - hangoztatta Szíszi elnök, a hadsereg volt főparancsnoka, aki egy éve döntötte meg iszlamista elődje, Mohamed Murszi hatalmát. A projekt elképzelését eredetileg Murszi vetette fel, de annak finanszírozását Katarra akarta bízni. Az új egyiptomi kormány azonban esküdt ellenségének tartja az öböl menti arab országot, a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalom támogatásával vádolja Katart, és őt teszi felelőssé a Murszi eltávolítását követő vérontásokért is.

Az egyiptomi televíziók által élőben közvetített, színpompás ünnepségen Szíszi számos miniszter és tábornok társaságában jelent meg, s gyermekek, nők, férfiak összefogott kezével közösen nyomta meg annak szerkezetnek a gombját, amellyel az építkezés első robbantását végrehajtották. Az ünnepélyes aktus hátterét katonás rendben felsorakoztatott munkagépek, és kezükben ásót tartó egyiptomiak százai biztosították.

A Szuezi-csatorna évente mintegy 5 milliárd dollár bevételt hoz Egyiptomnak, amelyre nagy szüksége van, mert a 2011-es felkelés után kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt visszaesett a turizmus, és lelassult a külföldi tőkebeáramlás.

Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna jelentősége abban áll, hogy rajta keresztül Afrika megkerülése nélkül lehet eljutni az észak-atlanti térségből Ázsiába.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó