Orbán üzenete a bankoknak
Az MKB Bank átvételével az állam megüzente a kivárásra játszó külföldi tulajdonú bankoknak: úgy vonulhatnak ki a magyar piacról, ha a várható veszteségeket előre kifizetik. Formálódóban a felerészt magyar tulajdonú bankrendszer. Elemzés a friss Heti Válaszban.
2014. augusztus 7. 12:10

Visszavásárolja az elődjei által dobra vert családi ezüstöt az Orbán-kormány: legújabb szerzeménye a hazai piac negyedik legnagyobb szereplője, az MKB Bank. A bajor tulajdonostól csekély 55 millió euróért (17 milliárd forintért) veszi meg: alig valamivel többet ad ki rá, mint a minap Romániában bevásárló OTP a tized akkora Millennium Bankért, amely 39 millió eurót (12 milliárd forintot) kóstált.

Első ránézésre is látszik, az állam jó vásárt csinál azzal, hogy ilyen olcsón jut birtokába egy országos fiókhálózattal, teljes körű banki szolgáltatási palettával, erős nagyvállalati és tehetős háztartási ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet. De ami még fontosabb: az állam markáns színre lépésével végre megmozdulhat a hazai bankszektor. Ahol még mindig csak nyüglődnek egyes – évek óta veszteséges – külföldi szereplők ahelyett, hogy távoznának. Inkább kivárnak, de eközben nem fejlesztik termékeiket, nem vállalnak kockázatot, s alig hiteleznek, ami már a gazdasági növekedést veszélyezteti.

Ezért nemcsak gazdasági, hanem politikai döntés is volt az MKB megvétele, ahol az állam megmutathatja, hogyan is képzeli el az arra megérett külföldi bankok rendezett kivonulását. Szeptember végére pedig – amikorra a felek az ügylet zárását tervezik – valóban 50 százalék fölé kúszik a bankrendszeren belül a magyar érdekeket szem előtt tartó, hazai irányítás alatt működő pénzintézetek aránya.

valasz.hu
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból
    Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.
MTI Hírfelhasználó