Tovább vitázik a baloldal Budapestről
Nincs megállapodás a baloldalon arról, hogyan induljanak az önkormányzati választásokon a fővárosban.
2014. augusztus 9. 22:08

Bár az MSZP pénteken elfogadta az Együtt-PM-mel és a Demokratikus Koalícióval (DK) kötött alkut, nem sokkal később az Index már azt írta: a szocialisták egy olyan megállapodást szavaztak meg, amelyet önhatalmúlag több ponton átírtak. A változtatásról mindkét szövetséges a sajtóból értesült. Az Együtt-PM társelnöke szombaton azt mondta: ha az MSZP nem írja alá az eredeti megállapodást, külön indulnak. Kunhalmi Ágnes szerint ők nem csapták be a másik két pártot.

Nehéz, de bölcs döntésről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke pénteken, amikor bejelentette, hogy a küldöttek - az elmúlt napok kemény párton belüli kritikái ellenére - elfogadták az Együtt-PM-mel és a Demokratikus Koalícióval kötött alkut.

A három párt előbb hétfőn, majd szerdán is közös sajtótájékoztatót tartott. Ezek legfontosabb üzenete az volt, hogy az Együttnek és a DK-nak sikerült megegyeznie, már csak a szocialisták válaszára várnak. Ezek után jelentette be Kunhalmi Ágnes pénteken, hogy az MSZP is elfogadta a választási csomagot.

Néhány órával később az Index írt róla először, hogy a szocialisták nem az eredeti megállapodást szavazták meg. Azt, önhatalmúlag, számos ponton átírták. Több, korábban az Együttnek és a DK-nak átadott körzetet visszavettek, vagyis ezeken a helyeken is inkább szocialista jelölteket indítanának. Emellett személyi kérdésekben is változtattak.

Az új fejleményről - saját bevallásuk szerint - a szocialisták szövetségesei is csak a sajtóból értesültek. Az Együtt-PM szerint megdöbbentő, ami történt. Ők a héten többször is azt hangoztatták: véglegesnek tekintik a hétfői megállapodás-csomagot, és semmiféle módosítást nem fogadnak el. Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője azt mondta: hétfőig adnak haladékot, ha addig nem írják alá a szocialisták az eredeti megállapodást, akkor önállóan indulnak.

Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a Magyar Szocialista Párt egy már lezárt megállapodást egyéni, kerületi ügyekben kinyit, miközben erről nekünk a sajtóból kellett értesülnünk – nyomatékosította Szigetvári.

Az MSZP szerint viszont ők nem csapták be a másik két pártot. Kunhalmi Ágnes leszögezte: már hétfőn is jelezték, hogy szerintük még vannak nyitott kérdések, és úgy emlékszik, hogy akkor a lehetséges szövetségeseik is ugyanezt mondták.

Minden fél jelezte, hogy pici nyitott kérdések még vannak, de ez érdemben nem veszélyeztetheti azt (az egyezséget), és nem veszélyezteti azt, hogy egyébként közösen indulunk koordinált értelemben - magyarázta.

Kérdés ezek után, hogy - ahogy Kunhalmi Ágnes mondta - a pici nyitott kérdésekben enged-e valamelyik fél. A mai nyilatkozatok szerint ennek egyre kisebb az esélye. Ráadásul az interneten - ugyanúgy, ahogy az országgyűlési választások előtti egyezkedések idején - újra nyilvánosan kezdtek üzengetni egymásnak a baloldali politikusok. Török Zsolt, az MSZP korábbi szóvivője például azt írta a Facebookon: „Mi mindent benyeltünk eddig. A kompromisszum az, amikor mindenki enged. Ha a DK-soknak, Együtteseknek a huzakodás a fontos, akkor variáljanak nyugodtan.”

hirado.hu - MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó