Vakáció után - ezzel a módszerrel kimutatható a baj
Ha valaki bizonytalan lenne abban, milyen hangulatban tér vissza munkahelyére a nyaralásából, és a vakáció végét követő lelki állapot meddig tarthat, töltsön ki egy villámtesztet.
2014. augusztus 10. 15:16

Ezt javasolja a Kossuth Rádiónak nyilatkozó pszichológus.

Vannak, akik a nyaralásukból nem napbarnított, lelkes, energikus dolgozóként térnek vissza munkahelyükre, hanem motiválatlanul, lehangoltan. Az angol nyelven "post vacation bluesnak", vakáció utáni rosszkedvnek hívott jelenség kapcsán Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus elmondta, előrejelzésére már egy villámteszt is kidolgoztak. Ennek célja, hogy gyorsan, egyszerűen megállapítható legyen, adott személynél mekkora az esélye a nyaralás utáni bánatosságnak, nyomott hangulatnak.

A próba mindössze két kérdésből áll: mennyire szeretem a munkámat?, mennyire vagyok elégedett a munkatársi környezetemmel? Három-három lehetséges válasz van, különböző pontértékekkel. Ha valaki mindkét esetben a lehető legkedvezőbb választ adja húsz pontot érhet el, ami után ne nagyon kell félnie a vakációt követő munkahelyi depressziótól – ők megint boldogan ugranak fejest a munkába. A közepes pontszámot elérőknél már 50 százalékos az esély, hogy jöhet egy kis búbánat, de rövid idő után kievickélhet belőle, nagyobb bajtól nem kell tartani. Azok, akik egyáltalán nem szeretik a munkájukat és a munkatársaira is nagyon nehéz szívvel gondol, hosszabb depresszióval is számolhatnak – tette hozzá Bagdy Emőke.

Csaposs Noémi HR-szakember szerint a visszaállásnál az is számít, hogy a dolgozó hagyott-e félbe munkákat a nyaralása előtt, jól tudja-e szervezni a szabadidejét és a munkaidejét, milyen a beosztása, hány műszakban dolgozik.

Bagdy Emőke szerint nagyon jó volna, ha a dolgozók életében lenne valamilyen ritmusa a munka és a szabadságon töltött idő váltakozásának. Mentálhigiénés jelentősége volna például, ha félévente mindenki kapnak legalább egy hét szabadságot a lelki megújulásra, és ezt az időt csak erre lehetne használni. A kiégéssel foglalkozó vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy még a leglelkesebb embernek is szüksége van a szünetekre. Ahogy az autóknál ritmusa van a motorolaj cseréjének, az embernél is pótolni kell az elhasznált energiákat – mondta a pszichoterapeuta.

Kossuth Rádió, Napközben
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó