Vakáció után - ezzel a módszerrel kimutatható a baj
Ha valaki bizonytalan lenne abban, milyen hangulatban tér vissza munkahelyére a nyaralásából, és a vakáció végét követő lelki állapot meddig tarthat, töltsön ki egy villámtesztet.
2014. augusztus 10. 15:16

Ezt javasolja a Kossuth Rádiónak nyilatkozó pszichológus.

Vannak, akik a nyaralásukból nem napbarnított, lelkes, energikus dolgozóként térnek vissza munkahelyükre, hanem motiválatlanul, lehangoltan. Az angol nyelven "post vacation bluesnak", vakáció utáni rosszkedvnek hívott jelenség kapcsán Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus elmondta, előrejelzésére már egy villámteszt is kidolgoztak. Ennek célja, hogy gyorsan, egyszerűen megállapítható legyen, adott személynél mekkora az esélye a nyaralás utáni bánatosságnak, nyomott hangulatnak.

A próba mindössze két kérdésből áll: mennyire szeretem a munkámat?, mennyire vagyok elégedett a munkatársi környezetemmel? Három-három lehetséges válasz van, különböző pontértékekkel. Ha valaki mindkét esetben a lehető legkedvezőbb választ adja húsz pontot érhet el, ami után ne nagyon kell félnie a vakációt követő munkahelyi depressziótól – ők megint boldogan ugranak fejest a munkába. A közepes pontszámot elérőknél már 50 százalékos az esély, hogy jöhet egy kis búbánat, de rövid idő után kievickélhet belőle, nagyobb bajtól nem kell tartani. Azok, akik egyáltalán nem szeretik a munkájukat és a munkatársaira is nagyon nehéz szívvel gondol, hosszabb depresszióval is számolhatnak – tette hozzá Bagdy Emőke.

Csaposs Noémi HR-szakember szerint a visszaállásnál az is számít, hogy a dolgozó hagyott-e félbe munkákat a nyaralása előtt, jól tudja-e szervezni a szabadidejét és a munkaidejét, milyen a beosztása, hány műszakban dolgozik.

Bagdy Emőke szerint nagyon jó volna, ha a dolgozók életében lenne valamilyen ritmusa a munka és a szabadságon töltött idő váltakozásának. Mentálhigiénés jelentősége volna például, ha félévente mindenki kapnak legalább egy hét szabadságot a lelki megújulásra, és ezt az időt csak erre lehetne használni. A kiégéssel foglalkozó vizsgálatok ugyanis azt igazolják, hogy még a leglelkesebb embernek is szüksége van a szünetekre. Ahogy az autóknál ritmusa van a motorolaj cseréjének, az embernél is pótolni kell az elhasznált energiákat – mondta a pszichoterapeuta.

Kossuth Rádió, Napközben
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó