Megnyílik a Vasfüggyöny-kerékpárút magyar-osztrák szakasza
A Páneurópai Piknik 25. évfordulóján, az állami ünnepségsorozat keretei között nyitják meg.
2014. augusztus 11. 15:47

Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. „Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az EuroVelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. A nyomvonal az Északi-tengertől egészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található - zömében jó környezeti állapotban lévő - periferiális területeket. A most átadandó útvonal teljes hossza 243 km ebből Magyarországon 145 km fut. A magyarországi szakaszok nagyrészt alacsony forgalmú közúton vezetnek, de vannak erdészeti utak és kerékpár utak is, például a nemrég átadott új Fertőtavi szakasz.

A Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint az Európai Unió SEE-programja „Iron Curtain Trail”-projektjének partnere 2010 óta dolgozik nemzetközi partnerekkel az útvonal kijelölésén. Mint elmondták bíznak abban, hogy az útvonal látogatott lesz, hiszen mind természeti mind kulturális látnivalókban gazdag terület, és a GYESEV támogatásával az elérhetőség is megoldott. Nemcsak a hazai, hanem a külföldi kerékpáros turisták megjelenésére is számítanak, hiszen az Eurovelo13 metszi a már most is népszerű Eurovelo6 útvonalat így remélik, hogy elindulnak a kerekesek délfelé is.

Az Eurovelo-útvonalat jelző táblákat az útvonal mentén könnyen követhetik a turisták. Közvetlenül három nagyobb városon Sopronban, Kőszegen és Szentgotthárdon megy át az út de érintett még Kapuvár és Szombathely is amely városok már régóta figyelmet fordítanak a kerékpárturisztikai fejlesztésekre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával Augusztusban a magyar-osztrák határszakasz magyar oldali szakaszai is kitáblázásra kerülnek, így EuroVelo13 útvonal ezen szakasza átadásra kerülhet. Erre nagyszerű alkalmat nyújt a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára szervezett állami ünnepségsorozat, melynek részeként magyar, osztrák és szlovák vendégek, valamint az Európai Kerékpáros Szövetség képviselője nyitják majd meg hivatalosan az útvonalat.

A megnyitót egy kétnapos kerékpártúra követi, melyen a résztvevők Szentgotthárdig végigtekernek a frissen átadott útvonalon - Szentgotthárdon pedig augusztus 20-22-ig az I. EuroVelo-fesztivál során egy-egy napos biciklitúrák, valamint kulturális programok várják majd az érdeklődőket.

Az események a GYSEV az Opel és az Európai Unió SEE programjának támogatásával valósulnak meg.

További információ az útvonalról és a túráról: EuroVelo13 kerékpártúra és fesztivál | KMSZ

Az Eurovelo 13 – Vasfüggöny-kerékpárút osztrák-magyar határmenti szakaszának átadóünnepsége a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára emlékező állami ünnepségsorozat része, 2014. augusztus 19-én délelőtt tartják Sopronkőhida mellett, az osztrák-magyar határnál található Páneurópai Piknik Emlékhelyen.

kmsz.hu
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó