Záporok, zivatarok várhatók
Hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként várható zápor, zivatar.
2014. augusztus 11. 15:21

Az ország északi, északnyugati felén a napsütés és a fátyolfelhők mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és hétfő délután, este több helyen, éjszaka egyre inkább már csak északkeleten, kedden napközben pedig helyenként - elsősorban az Északi-középhegység térségében - várható zápor, zivatar. Délebbre hétfőn is kevesebb felhő valószínű, és csak kis eséllyel alakulhat ki néhol csapadék, kedden pedig nagyrészt derült, száraz időre van kilátás. A szél hétfő délután egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul, a Dunántúlon megerősödik, kedden ugyanott gyakran megélénkül. Zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden északnyugaton 24, délkeleten 31 fok körül várható.

Európa

A Norvég-tenger feletti középponttal ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, lassan kelet felé mozgó markáns frontálzónája mentén többfelé jelentős csapadék hull, eső, zápor, zivatar egyaránt előfordul. A fronttól nyugatra 25 fok alatt marad a hőmérséklet, a Brit-szigeteken pedig mindössze 14, 20 fok a jellemző. A fronttól keletre, délkeletre viszont jobbára 27, 34 fokot mérnek, és általában napos az idő. Európa legmelegebb vidéke az Ibériai-félsziget délnyugati része, ahol 38, 39 fok is előfordul. Kontinensünk másik szegletében, a Skandináv félsziget északi részén viszont a délutáni órákban is csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.

A Kárpát-medencét hétfő délután eléri az említett frontálzóna, hatására az északnyugati területeken keddre több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
 

MTI nyomán