Egyelőre nem írta alá az MSZP a budapesti megállapodást
Az Index szerint az aláírás nem történt meg, mivel néhány kerületi szervezet nem akar engedni saját álláspontjából. Egyelőre nem tudni, mi következik ezután.
2014. augusztus 12. 12:13

Hétfőn kellett volna aláírnia a budapesti megállapodást az MSZP-nek, a DK-nak és az Együtt-PM-nek, ám az MSZP ezt nem tette meg hétfőn éjfélig – írja az Index.

Az egyezség csak csomagban érvényes, ám mint ismert, az MSZP budapesti pártértekezlete pénteken mégsem ezt, hanem egy saját verziójú megállapodásra bólintott rá, melyben néhány kerületben másképp osztották volna el a képviselőjelölti helyeket a pártok között.

Az Index szerint a budapesti MSZP vezetése még hétfőn este is tárgyalt az érintett kerületek szocialista szervezeteivel, de sem Angyalföldön, sem Zuglóban, sem Óbudán nem vezettek eredményre ezek a megbeszélések.

Az Együtt-PM kedden dönt arról, hogyan reagálnak arra, hogy az MSZP nem írta alá az eredeti megállapodást. A portál szerint vagy kiveszik a vitás körzeteket a csomagból, hogy az MSZP-nek legyen ideje rendezni a kérdés, vagy bejelentik a teljes megállapodás semmisségét, vagy pedig csak a DK-vel szövetkeznek.

Az Index azt írja: a DK-ban és az Együtt-PM-ben sem elsősorban azon akadtak ki, hogy néhány körzetet elvettek tőlük, hanem azon, hogy úgy látják: a budapesti MSZP nem tartja a szavát, és nem ura saját szervezeteinek, miközben úgy tesz a nyilvánosság előtt, mintha nem történt volna semmit.

MSZP: ki fog derülni, hogy az együttműködésben érdekelt pártok képesek megállapodni

Az MSZP véleménye szerint az önkormányzati választáson való együttműködésben érdekelt pártoknak az a legfontosabb céljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy világos és a nagyközönség számára is értelmezhető megállapodás kerüljön nyilvánosságra - válaszolta újságírói kérdésre a szocialisták keddi, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője.

Veres Gábor azt mondta, a résztvevők korábban hosszasan egyeztettek és a következő időszakban ki fog derülni, hogy "ezek a pártok igenis tudnak együttműködni, fognak is együttműködni", ugyanis közös pont Tarlós István főpolgármester leváltása.

Egy újabb felvetésre reagálva, amelyik arról szólt, hogy az Együtt-PM korábban bejelentette, mindenképpen megállapodnak a Demokratikus Koalícióval (DK), a szóvivő látott esélyt arra, hogy egy ilyen megállapodáshoz kedden csatlakozhat az MSZP is.

Az Index múlt péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a három párt között született megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Erre reagálva szombaton az Együtt-PM arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke az ATV Start műsorában hétfő reggel azt mondta, hogy estig meg kell oldódniuk az önkormányzati választási indulás körüli vitás kérdéseknek. A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióval már írásba foglalták a megállapodást, és legkésőbb kedden alá is fogják írni. "Ha ehhez a Magyar Szocialista Párt nem tud csatlakozni, akkor meg nyilván tesszük, amit tennünk kell" - közölte. Szigetvári Viktor emellett viszont úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint a problémák elsimíthatók, a hétvégén - amikor főleg kerületi szinten zajlottak a megbeszélések - a nyitott kérdések nagy részét már le lehetett zárni.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában viszont arról beszélt, hogy lényegében kész a megállapodás az önkormányzati választáson való indulásról a baloldali pártok között a fővárosban, összbudapesti szinten lezárták a tárgyalásokat, helyi szinten még egyeztetnek "egy-két önkormányzati hely sorsáról". A politikus úgy látta, hogy hétfő éjszakára javarészt meg is oldódnak a vitás kérdések, a megállapodást akár egy-két napon belül szentesíthetik.

index.hu, MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó