"Mindenki kudarcra készül a baloldalon"
Már nem valószínű, hogy fordítani tud a baloldal Budapesten, s miután elveszett a közös cél, a politikusok inkább egyéni érdekeiket nézik, és próbálják túlélni a helyzetet.
2014. augusztus 12. 13:41

Így vélekedik Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet vezető elemzője. A közrádióban azt mondta: nincs karizmatikus vezetője az MSZP-nek, a szocialisták ezért nem tudják rendezni a soraikat, és szerinte akár az is elképzelhető, hogy a DK és az Együtt-PM indul csak közösen.

A győzelembe vetett hit már elveszett, mindenki a kudarcra készül a baloldalon, így az egyéni érdekek érvényesítése előtérbe kerül. Mindenki igyekszik a saját jövőbeni politikai pályáját, egzisztenciáját biztosítani, hiszen a közös cél, az, hogy a baloldal fordítani tud, egyre kevésbé valószínű – jelentette ki Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a májusi választási eredményekből azt a következtetést vonták le a baloldalon, hogy a Fideszt meg lehet szorongatni Budapesten. Éppen azért, mert nincs bizalom a baloldali felek között, és képesség, hogy a tárgyalást megfelelően menedzseljék, immár inkább a „legyünk túl rajta” érzése kezd eluralkodni – fogalmazott az elemző.

Annak kapcsán, hogy a baloldalon kialakult helyzetért sokan Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét teszik felelőssé, azt mondta: a szocialista pártban a helyi szervezetek próbálták fenntartani maguknak a jogot a döntésre, míg a DK-ban és az Együtt-PM-ben a pártvezetés hozta meg ezt. Nyilván az MSZP-ben továbbra is fennáll a vezetési válság, nincs egy tekintélye, karizmatikus, erős vezető. Ha lenne ilyen, sokkal könnyebben elsimították volna a helyi vitákat – jegyezte meg.

Szomszéd Orsolya szerint van esélye annak, hogy a DK és az Együtt-PM együtt indul, és kihagyják az MSZP-t. Úgy véli: a politikusok a „már minden mindegy” alapon igyekeznek a legjobbat kihozni egyénileg a helyzetből.

A baloldali ellenzéknek már csak a választások után lesz lehetősége arra, hogy rendezze a sorokat, és nekivágjon valamilyen újfajta politizálásnak. Ez azért érdekes, mert pont a kampányidőszak az, ami lehetőséget ad a politikai erőknek arra, hogy megmutassák magukat. Csakhogy azt látjuk, a baloldali pártokból – az összefogási kényszer miatt – épp a választási kampány hozza ki a legrosszabbat, az ellenérvek, a viták jobban felerősödnek, és kedvezőtlen kép alakul ki róluk a választók felé – érvelt Szomszéd Orsolya.

Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó