Levelet kapott az Ökotárs
Tájékoztatást kért a norvég civil pénzek elosztását intéző Ökotárs Alapítványtól Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.
2014. augusztus 13. 09:59

Ennek előzménye, hogy a hatóság korábban vizsgálatot indított az alapítvány adatkezelése miatt, miután az Ökotárs megtagadta közérdekű pályázati adatok kiadását.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a Hír Televízió még július elején fordult az Ökotárshoz, és a közérdekből nyilvános támogatások átláthatóságáról, valamint az információszabadságról szóló törvény alapján azt kérte, az alapítvány adja ki a 2004–2009-es, illetve a 2009–2014-es pályázaton induló, ám támogatást nem szerző szervezetek nevét, pályázataik címét és témakörét, valamint hogy mekkora összeget igényeltek. Továbbá a nyertesek pályázatait, azok mellékleteit, a támogatási szerződéseket, beszámolókat, értékelési és bírálóbizottsági jegyzőkönyveket, a projekt ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumokat és a kedvezményezettel a projekt lebonyolításáról folytatott levelezéseket. Ám Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója a kérést megtagadta, azt állítva, a kért adatoknak nem az alapítvány, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda az adatkezelője.

Nem ez az első eset, hogy az Ökotárs titkolózik. A norvég pénzek kapcsán vizsgálódó Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) sem adták át a bekért iratok többségét. Pedig a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007-es törvény egyértelműen kimondja: a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokkal, pályázatokkal és a pályázati döntésekkel összefüggésben kezelt adatok közérdekből nyilvánosak.

MNO - Magyar Nemzet