Csapdába csalta az MSZP-t a DK és az Együtt-PM?
A Híradó értesülései szerint az Együtt-PM és a DK a mostani tárgyalásokon szándékosan szabott olyan feltételeket, amelyeket nem fogadhatott el az MSZP.
2014. augusztus 13. 13:51

A két új baloldali pártnál ugyanis arra számíthatnak, hogy ha a szocialisták önállóan indulnak októberben, és rossz eredményt érnek el, akkor tovább folytatódhat az MSZP mélyrepülése, és újabb szocialista szavazókat csábíthatnak magukhoz.

Továbbra sincs ellenzéki megállapodás Budapesten. És most már arról sem tudnak megállapodni a pártok, hogy ezért ki a felelős. Az Együtt-PM tegnap azt közölte, hogy azért indulnak önállóan, mert az MSZP szerintük utólag, önhatalmúan írt bele a megállapodásba. Steiner Pál, a szocialisták ötödik kerületi vezetője viszont nemrég azt nyilatkozta a Híradónak, hogy ők már régen előkészítették a megállapodást, de az Együtt-PM különböző indokokra hivatkozva nem hajlandó azt aláírni.

Kora reggel óta zárt ajtók mögött tanácskoznak az MSZP budapesti politikusai a párt székházában. A téma továbbra is a 3 baloldali párt közötti budapesti összefogás.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke tegnap jelentette be, hogy több hetes tárgyalás és többszöri látszólagos megegyezés után ők mégis külön indulnak. A szocialistákat okolta az együttműködés meghiúsulásáért, mert szerinte utólag, egyoldalúan módosították a múlt heti megállapodástervezetet.

Az átfogó budapesti szerződés azért nem jön létre, mert a Magyar Szocialista Párt nem tudta vállalni néhány kerületben azoknak a problémáknak a megoldását, amelyeket ő vállalt itt múlt hét hétfőn, ebben az irodában. Ezért nem jön létre a megállapodás - jelentette ki.
 

Az Együtt-PM szerint azért nincsen budapesti megállapodás, mert Angyalföldön, Zuglóban és Óbudán nem tudtak megegyezni a körzetek felosztásában.

A DK tegnap azt kérte az MSZP-től és az Együtt-PM-től, hogy egyezzenek meg, különben biztosan veszítenek Budapesten.

Eddig sem a DK-n múlt, hogy ez megvalósuljon. És azért tárgyalunk, hogy ez mégis csak létrejöjjön - mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Sajtóhírek és több szocialista politikus véleménye szerint azonban a DK-nak és az Együtt-PM-nek az Európai Parlamenti választás óta nem a közös indulás, hanem sokkal inkább az MSZP további gyengítése állhatott az érdekében.

A Híradó szocialista forrásai úgy vélik: az Együtt-PM és a DK a mostani tárgyalásokon szándékosan szabott olyan feltételeket, amelyeket nem fogadhatott el az MSZP.

A két új baloldali pártnál ugyanis arra számíthatnak, hogy ha a szocialisták önállóan indulnak októberben, és rossz eredményt érnek el, akkor tovább folytatódhat az MSZP mélyrepülése, és újabb szocialista szavazókat csábíthatnak magukhoz.

Az Együtt-PM és a DK időhúzása miatt nincs még szentesítve a megállapodás a Belvárosban - állítja Steiner Pál, a szocialisták ötödik kerületi elnöke. Azt mondta: szóban már megkötötték a megállapodást, a tervezet pedig ott van a DK és az Együtt-PM 5. kerületi szervezeteinél, tehát elvileg bármikor aláírhatnák azt.

Csak ehhez az kellene, hogy Juhász Péterrel egyszer személyesen találkoznánk és aláírnánk ezt a papírt. Ez a nagy probléma van, mert ebben a pillanatban - egy hete készül ez a megállapodás és Juhász Péter mindig eltűnik és nem írja alá - hangoztatta Steiner Pál.

Juhász Péter viszont még tegnap az atv.hu-nak úgy fogalmazott: háború zajlik, amit szerinte az MSZP robbantott ki.

M1 - Híradó
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó