Ferenc pápa az ENSZ-nél nemzetközi fellépést sürgetett
Az ENSZ és az egész nemzetközi közösség beavatkozását kérte az észak-iraki keresztények és más vallási kisebbségek helyzetének rendezése érdekében Ban Ki Munnak írott levelében.
2014. augusztus 13. 18:34

A Vatikán honlapján szerdán jelent meg az egyházfő augusztus 9-én kelt olasz nyelvű levele, amelyet a pápa egyszerűen Ferenc névvel írt alá.

A pápa az üzenetben hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi az Irak északi részén történő drámai eseményeket, ahol a keresztényeknek és más vallási kisebbségeknek el kell menekülniük otthonaikból és szemtanúi lesznek kultikus helyeik és vallási örökségük elpusztításának. Ferenc pápa hozzátette, ezért Fernando Filoni bíborost személyes küldötteként Irakba küldte, hogy a helyi lakossággal éreztesse a pápa és az egész katolikus egyház közelségét és aggodalmát az ott élők "elviselhetetlen szenvedése" miatt. (Az Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoport "kalifátust" kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.)

A Ban Ki Munnak küldött levélben Ferenc pápa ismét felhívta a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen avatkozzon be Irakban az ott zajló humanitárius tragédia leállítása érdekében. Az egyházfő arra bátorította az ENSZ összes illetékes intézményét, főleg azokat, amelyek a biztonságért, békéért, emberi jogokért, a menekültek segítéséért felelősek, hogy folytassák erőfeszítéseiket az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglaltakkal összhangban.

"Az Észak-Irakban terjedő erőszakos cselekmények felébresztik minden jó szándékú férfi és nő lelkiismeretét, hogy konkrét szolidaritással cselekedjenek, védelmet nyújtsanak mindazoknak, akiket támadás ér vagy erőszak fenyeget, szükséges és sürgős támogatást adva a számos otthontalanná vált személynek és biztosítva a városaikba és otthonaikba való biztonságos visszatérést is" - írta Ferenc pápa.

Hozzátette: a huszadik század tragikus tapasztalatai és az emberi méltóság legalapvetőbb tisztelete is "arra kényszeríti a nemzetközi közösséget, mindenekelőtt a nemzetközi jog előírásain és módszerein keresztül, hogy minden tőle telhetőt megtegyen az etnikai és vallási kisebbségekkel szembeni szisztematikus erőszak leállítására és további megelőzésére".

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy hasonló felhívást tettek a keleti pátriárkák és más vallási vezetők is. A vatikáni Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa keddi közleménye a muzulmán vallási vezetők fellépését sürgette az iraki Iszlám Államban a keresztények és más vallási-etnikai kisebbségekkel szembeni "bűncselekmények" elítélésére.

Az ENSZ-főtitkárához írt levélben Ferenc pápa fájdalmát fejezi ki az iraki helyzet miatt - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki bejelentette: Filoni bíboros megérkezett missziója első állomására a jordániai fővárosba, Ammánba. Innen az iraki Kurdisztán fővárosába, Erbílbe folytatja útját.

Ferenc pápa szerdai Twitter-üzenetében köszönetet mondott azoknak, akik "bátran segítik iraki fivéreinket és nővéreinket". 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó