A megbeszéltek ellenére dél felé halad a konvoj
Voronyezsi veszteglése után csütörtökön folytatta útját Ukrajna felé az az orosz konvoj, amely segélyt szállít Ukrajnába.
2014. augusztus 14. 11:01

A teherautó-karaván Moszkva mellől indult kedden, és estére Voronyezsig jutott, ahol egészen csütörtök reggelig vesztegelt. Az ácsorgás oka a tanácstalanság volt: Moszkva nem tudta eldönteni, hogy a teherautók hol és miként lépjenek ukrán területre.

A menetoszlop végül dél felé vette az irányt, ami arra utalhat, hogy Oroszország nem tartja magát ahhoz a nem hivatalos megállapodáshoz, miszerint olyan határátkelőt választ, amelyet az ukrán kormány erői uralnak, nem pedig a szakadárok. Az előbbi átkelőkön a Nemzetközi Vöröskereszt átvizsgálhatná a szállítmányt, hogy valóban csakis humanitárius segélyről van-e szó. A teherautó-karaván indulásakor 280 kocsiból állt. Számuk csütörtökre 262-re fogyatkozott.

Zeman örül a konvojnak

A cseh államfő támogatásáról biztosította a Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmányt. Milos Zeman a prágai televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában úgy vélekedett: teljesen mindegy, hogy a segély az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól vagy épp Oroszországtól érkezik. „Minél több a nemzetközileg ellenőrzött humanitárius segély, annál jobb” – fogalmazott.

A cseh elnök egyidejűleg ismét kételyeinek adott hangot az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók miatt. Zeman mindenfajta szankciót értelmetlennek és nem hatékonynak nevezett, utalva arra, hogy azok ellenszankciókat idéznek elő.

Az ukrán elnöki hivatal szerda este nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozáshoz ürügyként használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

-------------------------------------------------------------

Nem kérnek a segélyből

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe

MNO - MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Operatív törzs: hatósági intézkedések közjárműveken
  A rendőrök 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban - közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó