A megbeszéltek ellenére dél felé halad a konvoj
Voronyezsi veszteglése után csütörtökön folytatta útját Ukrajna felé az az orosz konvoj, amely segélyt szállít Ukrajnába.
2014. augusztus 14. 11:01

A teherautó-karaván Moszkva mellől indult kedden, és estére Voronyezsig jutott, ahol egészen csütörtök reggelig vesztegelt. Az ácsorgás oka a tanácstalanság volt: Moszkva nem tudta eldönteni, hogy a teherautók hol és miként lépjenek ukrán területre.

A menetoszlop végül dél felé vette az irányt, ami arra utalhat, hogy Oroszország nem tartja magát ahhoz a nem hivatalos megállapodáshoz, miszerint olyan határátkelőt választ, amelyet az ukrán kormány erői uralnak, nem pedig a szakadárok. Az előbbi átkelőkön a Nemzetközi Vöröskereszt átvizsgálhatná a szállítmányt, hogy valóban csakis humanitárius segélyről van-e szó. A teherautó-karaván indulásakor 280 kocsiból állt. Számuk csütörtökre 262-re fogyatkozott.

Zeman örül a konvojnak

A cseh államfő támogatásáról biztosította a Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmányt. Milos Zeman a prágai televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában úgy vélekedett: teljesen mindegy, hogy a segély az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól vagy épp Oroszországtól érkezik. „Minél több a nemzetközileg ellenőrzött humanitárius segély, annál jobb” – fogalmazott.

A cseh elnök egyidejűleg ismét kételyeinek adott hangot az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók miatt. Zeman mindenfajta szankciót értelmetlennek és nem hatékonynak nevezett, utalva arra, hogy azok ellenszankciókat idéznek elő.

Az ukrán elnöki hivatal szerda este nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozáshoz ürügyként használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

-------------------------------------------------------------

Nem kérnek a segélyből

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe

MNO - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Vízilabda Eb - Huszonegy év után aranyérmes a magyar válogatott
  A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó