A megbeszéltek ellenére dél felé halad a konvoj
Voronyezsi veszteglése után csütörtökön folytatta útját Ukrajna felé az az orosz konvoj, amely segélyt szállít Ukrajnába.
2014. augusztus 14. 11:01

A teherautó-karaván Moszkva mellől indult kedden, és estére Voronyezsig jutott, ahol egészen csütörtök reggelig vesztegelt. Az ácsorgás oka a tanácstalanság volt: Moszkva nem tudta eldönteni, hogy a teherautók hol és miként lépjenek ukrán területre.

A menetoszlop végül dél felé vette az irányt, ami arra utalhat, hogy Oroszország nem tartja magát ahhoz a nem hivatalos megállapodáshoz, miszerint olyan határátkelőt választ, amelyet az ukrán kormány erői uralnak, nem pedig a szakadárok. Az előbbi átkelőkön a Nemzetközi Vöröskereszt átvizsgálhatná a szállítmányt, hogy valóban csakis humanitárius segélyről van-e szó. A teherautó-karaván indulásakor 280 kocsiból állt. Számuk csütörtökre 262-re fogyatkozott.

Zeman örül a konvojnak

A cseh államfő támogatásáról biztosította a Kelet-Ukrajnába tartó orosz segélyszállítmányt. Milos Zeman a prágai televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában úgy vélekedett: teljesen mindegy, hogy a segély az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól vagy épp Oroszországtól érkezik. „Minél több a nemzetközileg ellenőrzött humanitárius segély, annál jobb” – fogalmazott.

A cseh elnök egyidejűleg ismét kételyeinek adott hangot az Oroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók miatt. Zeman mindenfajta szankciót értelmetlennek és nem hatékonynak nevezett, utalva arra, hogy azok ellenszankciókat idéznek elő.

Az ukrán elnöki hivatal szerda este nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozáshoz ürügyként használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

-------------------------------------------------------------

Nem kérnek a segélyből

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus” Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat” küldött a Donyec-medencébe

MNO - MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó