Lánczi: Ez az utolsó szalmaszál sok baloldali számára
Az elmúlt két hónapban számtalan - olykor komolyan nem vehető - név került elő, mint lehetséges közös baloldali főpolgármester-jelölt.
2014. augusztus 14. 13:17

Hétfőn jelentették be a baloldali ellenzéki pártok, hogy megállapodtak a közös fővárosi indulásban és a jelöltekben, főpolgármester-jelöltben. Aztán pénteken kiderült, hogy bár történt szavazás erről az MSZP-ben is, de nem arról voksoltak, amit közösen elfogadtak. Újabb huzavona kezdődött. Szerdán végül hosszas tárgyalás után került sor a megegyezésre. Vajon mi állhatott a háttérben? 

Az elmúlt két hónapban számtalan - olykor komolyan nem vehető - név került elő, mint lehetséges közös baloldali főpolgármester-jelölt. Végül egy olyan aspiránsra esett a választás, aki két nappal ezelőtt azt mondta, hogy nincsenek politikai ambíciói - így elég nehéz komolyan venni Falus Ferencet -vélte Lánczi Tamás a Kossuth Rádió 180 perc című csütörtöki adásában.

A Századvég vezető elemzője úgy vélte, az, aki főpolgármester akar lenni, annak politikussá kell válnia, hisz politikai egyeztetéseket kell lefolytatnia, pártok támogatását kell maga mögött tudnia, vagyis nehezen elképzelhető, hogy nem lesz pártpolitikus. Szerinte egyébként Falus Ferenc az Együtt egyik alapítójaként és a "Gyurcsány Ferenchez kötődő szoros viszonya miatt" már az, annak ellenére, hogy a baloldal úgy próbálja eladni, mintha civil jelölt lenne.

Lánczi Tamás úgy vélte: az MSZP-ben lényegében megszűnt a felső szintű koordináció. Míg korábban az országos elnökség igyekezett növelni a párt alkupozícióját, addig most a felső vezetés, élén Tóbiás József pártelnökkel, teljesen kiszállt a folyamatból - állapította meg. Éppen ezért lényegében egymással rivalizáló MSZP-s csoportok küzdöttek a fővárosban, ez jól megmutatkozott Horváth Csaba esetében is; a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM ezért tudta rákényszeríteni akaratát végső soron a szocialistákra - magyarázta.

Az egyeztetések során a személyes érdekérvényesítés volt a pártok célja - mutatott rá az elemző. Az országgyűlési és az európai parlamenti választások után ugyanis az önkormányzati voksolás „az utolsó szalmaszál” nagyon sok baloldali politikus számára, hogy saját magának egzisztenciát tudjon teremteni, mivel aki most lemarad, négy évre teljesen kimarad a politikából, sőt, akár el is tűnhet a süllyesztőben -emelte ki.

Azért volt aztán annyi kiszivárogtatás - folytatta, mert a felek sem voltak egymással őszinték, abszolút bizalmatlanok voltak. Lánczi szerint gyakorlatilag ugyanaz ismétlődött, mint ami zajlott az országgyűlési választások előtt. Bár folyt az egyeztetés a baloldali pártok között, azzal a téttel, hogy lesz-e ellenzéki összefogás, de valójában senki nem akart összefogni a másikkal, csak a saját pozícióit akarta javítani, ami során minden eszközt megengedettnek tekintett. Az egyik fél kiszivárogtatott, majd mutogatott a másikra annak felelősségét firtatva - erről szóltak az elmúlt hetek - tette egyértelművé.

Arról azonban nem esett szó, hogy a baloldal mit szeretne csinálni a fővárosban, milyen tervei vannak. Csak az egymás elleni vitáról lehetett hallani, amit kizárólag az idő szűke miatt zártak le, mert a jövő héten el kell kezdeni gyűjteni a támogató aláírásokat - nyomatékosította Lánczi Tamás. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó