"A gondviselés nagy dramaturg"
Beszélgetés Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével
Nemzetiség-politikáról, egyház-diplomáciáról, keresztényüldözésről. A családpolitika a legfontosabb nemzetpolitika.
2014. augusztus 15. 10:51

- Éppen kétharmadból győztek a választásokon, úgy, hogy a kétharmadhoz szükséges mandátum a határon túliak szavazatának köszönhető.

- A Gondviselés nagy dramaturg! A választás előtti napokban mondta nekem Orbán Viktor, hogy milyen szép lenne, ha a külhoniak szavazatai döntenék el a kétharmad kérdését. Nem tagadom, ez egyfajta elégtétel is a Gyurcsány-Bajnai-MSZP-Liberális választási koalícióval szemben, ama 2004. december 5-i nemeztárulásukért. Megérdemelték ezt a pofont és ezzel a csúfos bukást. Az pedig, hogy a külhoniak 95,5 százalékban szavaztak ránk – össze-vissza 2-2 százalékot adva a baloldalnak és a szélsőjobbnak – fantasztikus elismerés és megerősítés számomra is.

A román lapokban címlapra került azzal, hogy miután a román prefektus levetette a székely zászlót Kézdivásárhelyen, Ön – a polgármesterrel és Kovászna megye elnökével – azért is felhúzta, majd románul megköszönte a prefektusnak az országos ingyen reklámot.

- Ebből is látszik, hogy az irónia éles fegyver. Megjegyzem, az Európai Unióban nincs példa arra, hogy egy nemzeti közösség szimbólum-használatát akadályozzák. Mindennek az az üzenete, hogy nem hagyjuk magunkat! A székely zászló most is ott lobog Kézdivásárhely közepén, közterületen.

A kormány statútuma szerint az Ön feladata - azon túl, hogy a miniszterelnök általános helyettese – a nemzetpolitika mellett az egyház-diplomácia is. Mit tart ezen a területen a legfontosabb eredménynek?

- Mindenekelőtt a Szentszékkel való újabb megállapodást, amit a köznyelv „vatikáni szerződésnek” nevez. (Különben pontatlanul, mert más az Apostoli Szentszék és más a Vatikán Állam szerepe a Katolikus Egyházban.) Ebben számos kérdést tisztáztunk, precíz megfogalmazásban biztosítva az Egyház szabadságát. De történelminek nevezhetők a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátussal és a Moszkvai Patriarchátussal kötött megállapodások, illetve az is, hogy meghívásomra hazánkba látogatott III. Senuda kopt pápától kezdve, Fouad Twal Jeruzsálem latin és Theophilos ortodox pátriárkáján, és Rai Bechara Boutros libanoni pátriárkán keresztül, I. Bartholomaios Konstantinápoly egyetemes patriarchája. A magyar egyház és állam együttes meghívását tolmácsoltuk Ferenc pápának, a Szombathelyen született Szent Márton születésének 1700. évfordulójára.

Ehhez kapcsolódik kulturális értelemben az augusztus 18-i Eucharisztikus Szimfónia a Bazilikában Erdő Péter bíboros fővédnöksége alatt, ahol a Szentföldi keresztény felekezetek meglehetősen magas szinten képviseltetik magukat, és amiben felesége, Gabriella asszony művészeti és szervezési értelemben is meghatározó szerepet játszik.

- Igen, őneki különösen szívügye a Szentföld, régi barátságban van a jeruzsálemi ferencesek által fenntartott Magnificat zeneiskolával, amelynek emblematikus alakja Padre Armando Pierucci atya, aki ezt a nagyszerű művet komponálta. Az ő meghívására volt az is lehetséges, hogy feleségem kórusa szolgált két éve Betlehemben a karácsonyi éjféli misén a Születési Bazilikában és most húsvétkor a nagyheti liturgiában a Szent Sír Bazilikában. Ez a régi barátság tette lehetővé, hogy a mű Magyarországon is bemutatásra kerüljön.

Bejárta a magyar sajtót az a hír is, hogy Ön mozgósította a magyar külügyet annak az állapotos szudáni keresztény nőnek a megmentésére, akit azért ítéltek halálra – az iszlám törvényre hivatkozva -, mert keresztény férfihez ment férjhez és mert keresztény lett.

- Boldog vagyok, hogy segíthettünk a megmentésükben. Egyébként botránynak tartom, amilyen közönnyel Európa viselkedik a keresztényüldözéssel szemben, elfogadva azt a kettős mércét, hogy bizonyos iszlám országokban kivégeznek valakit, ha megtér, vagy akár csak ha Bibliát ajándékoz, miközben Európában egymást érik a mecsetek… Megjegyzem az iraki keresztények érdekében is Magyarország állt ki, mind az EU-ban, mind a NATO-ban, amellett, hogy életmentő segélyszállítmányt juttattunk el hozzájuk.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnökeként a családok támogatását nevezte a párt legfontosabb céljának.

- Az előző ciklusban megvalósítottuk a családi típusú adózást, például három gyerek után már havonta százezer forint marad a családoknál. Majd KDNP alapon elértük, hogy a több gyereket nevelő, de alacsonyabb jövedelmű családok, akik nem tudták kihasználni a teljes kedvezményt, azt a nyugdíj és egészségügyi járulék terhére is megtehessék. Most a nyáron pedig elkészítettük a családok csődvédelméről szóló törvényjavaslatot, ami az együttműködő családoknak szakavatott életvezetési segítségen túl erős jogi védelmet is nyújt, legyen szó banki adósságról vagy közüzemi tartozásról. Mert végeredményben a családpolitika a legfontosabb nemzetpolitika.

Kárpáti Katalin