Falusnak nulla a programja, de igen szeretne főpolgármester lenni
A fővárost "élhetőbbé és szabadabbá" akarja tenni. Nagyon szeretné megbuktatni Tarlós István főpolgármestert.
2014. augusztus 15. 14:06

Nem hangzott el semmi pénteken a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöljének, Falus Ferencnek a programjáról – számolt be a Hír TV híradója. A volt tiszti főorvos csak megismételte azt, amit már eddig is tudni lehetett: a fővárost akarja élhetőbbé és szabadabbá tenni.

A politikus kijelentette, felkészült arra, hogy megbuktassák Tarlós István főpolgármestert. Ő azért dolgozik majd, hogy az emberek egészségesebb, boldogabb, sokszínűbb városban élhessenek – mondta. Kijelentette: véget vetnek annak a korszaknak, amelyben a budapestiek megkérdezése nélkül, a fejük felett döntenek „förtelmes szobrokról”, emberek elzavarásáról vagy arról, hogy szociális temetés címén „megásatják velük a saját sírjukat”.

Hangsúlyozta, hogy véget vetnek a „csiricsáré” presztízsberuházásoknak és visszaadják a budapestieknek a jogot, hogy maguk döntsenek az életük kérdéseiről és az általuk megtermelt pénz felhasználásáról. A következő hetekben találkozni fog minden kerületi polgármesterjelölttel, akikkel megbeszélik programjaikat – mondta Falus Ferenc. Szabad, élhető Budapestet akarok, ahol mindenki, minden értelemben fellélegezhet – jelentette ki. A jelölt egy kérdésre válaszolva azt mondta, alkalmasnak és felkészültnek érzi magát a posztra, „évek óta erre készülök”.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy létrejött az ellenzéki megállapodás Budapesten, amelyik alkalmas arra, hogy leváltsák Tarlós István főpolgármestert és a kerületi fideszes polgármestereket. Az alelnök közölte: az elmúlt hetek folyamatait a sajtó gyakran „castingnak” és „bohózatnak” nevezte, miközben ez szerinte nem volt más, mint egy nehéz tanulási folyamat. A baloldal ugyanis még nem volt olyan helyzetben, hogy három egyenrangú, közel azonos támogatottságú pártnak kell megállapodnia – tette hozzá.

Budapesten nem az esélytelenek nyugalmával, hanem az esélyesek magabiztosságával állnak ki, és ennek eredményeként Falus Ferenc főpolgármester lesz, és reményeik szerint több mint egy tucat kerületben az ellenzéki jelöltekből lesznek a polgármesterek – jelentette ki.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke fontosnak tartotta, hogy 14 budapesti kerületben megállapodtak arról, hogy közösen támogatnak polgármesterjelölteket és közösen indulnak egyéni választókerületekben.

A „győzelemre kötünk megállapodást” a főpolgármesteri versenyben és sok-sok budapesti kerületben – szögezte le a politikus, aki arról is beszélt, hogy szemben a Fidesszel, Falus Ferencnek "van programja", kész a vitára és a következő hetekben megmutatja: alkalmas arra, hogy olyan fővárost vezessen, ahol több lesz a balközép polgármester.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy kemény kompromisszumok által megteremtették a Fidesz leválthatóságának reményét. Kiemelte, hogy április 6-án több baloldali voks született, mint ahányat a Fideszre leadtak, mert „a főváros ellenáll (…) és le akarja váltani” a Fideszt. Hangsúlyozta, hogy ha ezek közül a szavazatok közül levonják az LMP-re leadottakat, Budapesten akkor is fej-fej mellett állnak a kormánypárttal.

Az önkormányzati választási törvény megváltoztatásáról azt mondta, azért született „új Budapest törvény”, mert „nem jött ki a matek”, de a három párt újra megteremtette annak a feltételeit, hogy cselekvőképes politikai többség kovácsolódjon Budapesten.

Szomorúnak nevezte ugyanakkor, hogy a fővárosban a felszíni felújítások alatt „rohad a mély, rohad politikai értelemben, rohad gazdaságilag, és rohad kulturális értelemben is”. Falus Ferenc viszont egy ilyen agresszív kormányzattal szemben képes lesz is a budapestiek érdekeit képviselni – közölte.

A három politikus felváltva felsorolta a közösen támogatott polgármesterjelöltek neveit. A III. kerületben Béres András (Együtt-PM), a IV.-ben Trippon Norbert (MSZP), az V.-ben Juhász Péter (MSZP), a VI.-ban Kiss Róbert (Együtt-PM), a VII.-ben Farkas Ferenc (DK), a IX.-ben Gegesy Ferenc (Együtt-PM), az X.-ben Élő Norbert (DK), az XIV.-ben Karácsony Gergely (Együtt-PM), a XV.-ben Hajdu László (DK), a XVII.-ben Gy. Németh Erzsébet (DK), a XVIII.-ban Szaniszló Sándor (MSZP), a XIX.-ben Gajda Péter (MSZP), a XX.-ban Szabados Ákos (MSZP), a XXI.-ben Horvát Gyula (DK) a közös jelölt. Kunhalmi Ágnes a végén hozzátette a XI. kerületben induló szocialista Molnár Gyula nevét is, akit csak az MSZP és a DK támogat.

A közös indulást rögzítő megegyezés aláírásának elmaradását firtató kérdésre Szigetvári Viktor azt mondta, írásban rögzítik, hogy koordinált indulásban állapodtak meg, hogy közösen támogatják Falus Ferencet és emellett sok kerületi megállapodás is születik. Azt is kimondták, hogy mely polgármesterjelöltekkel szemben nem állítanak ellenjelöltet – tette hozzá, úgy fogalmazva: minden más félreértés volt a sajtóban.

A XIII. kerületben nem született megállapodás a helyi MSZP szervezettel, ott nem jön létre összefogás – folytatta. Ezért az angyalföldi egyéni kerületekben a DK és az Együtt-PM közösen állítanak egyéni jelölteket az MSZP jelöltjeivel szemben és az Együtt-PM továbbra is fontolgatja, hogy a XIII. kerületben saját jelöltet állítson a szocialista Tóth József ellen.

A XI. kerület szocialista polgármesterjelöltjét, Molnár Gyulát a DK támogatja, az Együtt-PM nem, de abban megállapodtak, hogy nem indítanak ellene senkit. Az Együtt-PM viszont minden újbudai egyéni választókerületben indít saját jelölteket – mondta el Szigetvári Viktor.

Tizenegy fővárosi kerületben indít polgármester-jelöltet a Demokratikus Koalíció (DK), közülük öt jelölt élvezi a baloldali pártok támogatását, míg hat kerületben az MSZP vagy az Együtt-PM jelöltjével szemben is elindulnak politikusaik. A tizenegy indulót Varju László, a DK elnökségi tagja mutatta be pénteken, budapesti sajtótájékoztató keretében. A párt saját politikusaként, de az MSZP-vel és az Együtt-PM-mel közösen jelöli a VII. kerületben Farkas Ferencet, a X. kerületben Élő Norbertet, a XXI. kerületben Horváth Gyulát, a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébetet, a XV. kerületben pedig Hajdú Lászlót.

Az ellenzéki párt önállóan indítja el a polgármesteri székért az I. kerületben Kakuk Györgyöt, a VIII. kerületben Simon Györgyöt, a XII. kerületben Kerék-Bárczy Szabolcsot, a XVI. kerületben Sebők Lászlót, a XXII. kerületben Gréczy Zsoltot, a XXIII.-ban pedig Szekeres Ferencet. A pártoknak a fővárosban a kompenzációs lista állítása érdekében legalább tizenegy polgármester-jelöltet kell állítaniuk.

Az Együtt–PM Szövetség, az MSZP és a DK közös főpolgármester-jelöltjének pénteki bemutatkozó sajtótájékoztatója előtt Szigetvári Viktor a Magyar Nemzetnek azt mondta, pártvezetői szinten nem teljes választási megállapodást írna alá az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval az Együtt–PM. A pártszövetség ügyvezető társelnöke elmondása szerint ha lesz is nyilvános ceremónia, az csak Falus Ferenc főpolgármester-jelölti támogatásáról fog szólni. A kerületi szintű egyezségeket csak az adott városrészekben írják alá, ez már több helyen meg is történt, és folyamatosan zajlik a következő napokban is.

Szigetvári kijelentése azért is meglepő, mert szerdán még Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy már szövegezik a végleges megállapodástervezetet, és hamarosan az Együtt–PM Szövetség és a DK is aláírja. Elmondása szerint a közeljövőben közösen fogják budapesti szinten aláírni a megállapodást, akkor mutatják be főpolgármester-jelöltjüket, Falus Ferencet is.

A baloldali kis pártok az elmúlt szűk két hétben már többször is bejelentették, hogy létrejött a megállapodás közöttük, ám ez eddig valamiért mindig meghiúsult. Először az MSZP-re kellett várni, hiszen a nagy bejelentés ellenére a szocialisták valós döntéshozó fóruma még nem is bólintott rá a hosszú hetek alatt kialkudott összefogásra. Majd kiderült, hogy végül nem a másik két párttal kötött egyezséget hagyták jóvá, hanem több egyéni önkormányzati körzetet is önhatalmúan magukhoz vontak a partnereiktől. Ez odáig vezetett, hogy az Együtt–PM Szövetség a teljes egyezség felrúgásával és önálló indulással fenyegetőzött, így végül az MSZP több kerületben is engedett Szigetváriék javára.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó