Aggódik a Pentagon
Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették.
2014. augusztus 16. 08:46

Ezt Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk összegyűjtése még zajlik.

A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy vessen véget a provokációknak.

"Oroszországnak nincs joga járműveket, személyeket vagy bármilyen jellegű szállítmányt küldeni Ukrajnába az ukrán kormány engedélye nélkül" - áll a közleményben.

Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ország keleti határát annál a Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek orosz oldalára nem sokkal korábban megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A kijevi közlés szerint az ukrán tüzérség megsemmisítette az országba behatolt orosz "haditechnika" nagy részét. Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg "egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit".

A fehér házi szóvivő megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy Oroszország Ukrajna stabilitását igyekszik gyengíteni az elmúlt hetekben tapasztalt, "kivételesen veszélyes és provokatív" tevékenységével, így az ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverzetének javításával.

Caitlin Hayden emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin elnök a minap arról beszélt: Moszkva minden tőle telhetőt megtesz, hogy befejezéshez segítse az ukrajnai konfliktust. Az orosz államfő a közlemény szerint "kezdheti azzal, hogy leállítja az Ukrajnába való orosz belövéseket, beszünteti a szeparatisták fegyverrel és pénzzel való ellátást, és lezárja határát a fegyveresek előtt".

Pentagon: Oroszország hagyjon fel destabilizáló tevékenységével

Az Egyesült Államok ismételten arra szólítja fel Oroszországot, hogy hagyjon fel kelet-ukrajnai destabilizáló, törvényellenes tevékenységével, és tartsa tiszteletben szomszédjának területi épségét - jelentette ki az MTI-nek a Pentagon szóvivője.

Eileen M. Lainez közölte, Washington álláspontja az, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot.

Hozzátette, az Egyesült Államok folytatja az egyeztetést szövetségeseivel és partnereivel az egész világon, "ha egy ország szuverenitását megsértik, akkor lépéseket kell tenni".

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője Philip Breedlove tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait idézve közölte: a NATO-nak a szeptemberi walesi csúcsértekezleten lehetősége lesz, hogy Oroszország új stratégiájához alkalmazkodva hosszú távú módosításokat fogadjon el válaszadási képességével kapcsolatban.

Eileen M. Lainez az MTI kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a Pentagon az ukrán válság diplomáciai megoldását támogatja, ezenkívül új biztosítékokat nyújt NATO-szövetségeseinek.

Elmondta, az Egyesült Államok e tekintetben már több lépést tett, a tengeren, a levegőben és a szárazföldön is demonstrálta, hogy elkötelezett a kollektív biztonság mellett. Megkétszerezte részvételét a balti államok feletti légi megfigyelési programban, további F-16-os harci gépekkel erősítette a lengyelországi képzési programot, és kétoldalú együttműködések keretében megnövelték az amerikai haditengerészeti erők jelenlétét a Fekete-tengeren.

Az Egyesült Államok különböző gyógyszerszállítmányokkal, ruházati és egyéb felszerelésekkel, továbbá járművekkel és kommunikációs eszközökkel támogatja az ukrán hadsereget és határvédelmi erőket.
Mivel az ukrán nemzeti gárda közvetlen szerepet játszik a jelenlegi válságra való reagálásban és az ország belső biztonságának fenntartásában, az amerikai kormány a kongresszus jóváhagyásához kötve 19 millió dollárt tervez költeni a nemzeti gárdát segítő, 2015-ben Javorivban kezdődő képzési programokra, valamint felszerelésekre.

A szóvivő végül emlékeztetett arra, hogy Oroszország illegális ukrajnai tevékenységére válaszul a Pentagon felfüggesztett minden, az amerikai és az orosz haderő közötti programot. Lemondták a gyakorlatokat, a kétoldalú találkozókat, a kikötővárosokbeli látogatásokat és konferenciákat sem szerveznek. Washington ugyanakkor fenntartja az amerikai és orosz fegyveres erők vezetői közötti kommunikációs csatornákat - mondta el a Pentagon szóvivője az MTI-nek. 

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó