Még vizsgálják az orosz humanitárius konvojt
Az orosz humanitárius konvoj szombaton még mindig orosz területen vesztegelt az ukrán határ közelében.
2014. augusztus 16. 17:31

Még nem történt meg a szállítmány átvizsgálása az ukrán határőrök és vámosok részéről, akik a Nemzetközi Vöröskereszttől várják a kamionok tartalmával kapcsolatos dokumentumokat - jelentette az AFP hírügynökség.

A francia hírügynökség szerint a csaknem 300 orosz kamion az ukrán határtól mintegy harminc kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál vesztegel arra várva, hogy az ukrán határőrök és vámosok átvizsgálják az 1800 tonnányi rakományt. Az AFP ennek alapján megállapította, hogy a konvoj csütörtök óta egy tapodtat sem haladt előre (korábbi hírek szerint a napokban a járművek egy voronyezsi katonai bázison maradtak).

Az ukrán illetékesek állítólag azért nem kezdték meg szombaton sem a rakomány átvizsgálását, mert a Nemzetközi Vöröskereszt részéről várták a szükséges dokumentumokat. A szervezet ugyanis a napokban tételes listát kért az orosz féltől a rakomány tartalmáról, nem elégedett meg a korábbi, "általános" felsorolással. Moszkva mindenesetre már közzétette, hogy a járművek egyebek mellett palackos ivóvizet, hús- és tejkonzerveket, napelemes világítóeszközöket, áramfejlesztő berendezéseket és hálózsákokat szállítanak a kelet-ukrajnai rászorulóknak.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta: Moszkva már elküldött az ukrán vámhatóságoknak egy nyilatkozatot a kamionok tartalmáról. Paul Picard, az EBESZ helyi képviselője arról tájékoztatta a francia hírügynökséget, hogy szombat reggel tanácskoztak egymással az orosz és az ukrán vámszervek képviselői, de a találkozóról nem tudni részleteket. A Vöröskereszt nem képviseltette magát ezen a tanácskozáson, csak annyit közölt, meg akarja várni, hogy a felek megegyezésre jussanak.

A donyecki oroszbarát szeparatisták ugyanakkor szombaton azzal vádolták Kijevet, hogy mindent elkövet a segélyszállítmány célba jutásának a megakadályozásáért. Olekszandr Zaharcsenko, a "Donyecki Népköztársaság" "miniszterelnöke" szombati nyilatkozatában panaszolta, hogy mind a mai napig nem kapták meg a nekik szánt küldeményt. "Márpedig olyan szükségünk van rá, mint a levegőre" - mondta. Kijelentette, hogy mind az ukrán hadsereg, mind a kijevi kormány a lehető legtöbb akadályt próbálja a humanitárius akció útjába gördíteni.

Az ukrán erők és a szeparatisták szombaton az orosz határ közelében szórványos harcokba bonyolódtak ugyan, de a Reuters megjegyezte: az előző napi hírek dacára úgy tűnik, a konfliktus nem szélesedik annyira, amennyire attól tartani lehetett. A hírügynökség arra utalt, hogy a pénteki hírek szerint egy orosz hadoszlop hatolt be ukrán területre, s azt az ukrán hadsereg állítólag megsemmisítette. Nem tudni, mi is történt valójában, hiszen az orosz fél tagadta a hadoszlop behatolásának a tényét, s értelemszerűen a kijevi bejelentést is annak megsemmisítéséről.

Az ukrán, orosz, német és francia külügyminiszter vasárnap Berlinben találkozót tart. Ezzel kapcsolatosan francia részről szombaton közleményt adtak ki, amelyben Párizs kifejezte reményét, hogy ez az egyeztetés az első lépés lesz egy - az orosz-ukrán megbékélést szolgáló - majdani csúcstalálkozó felé vezető úton. A francia diplomácia ezt abba a politikai folyamatba kívánja illeszteni, amely június 6-án a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának ünnepségén kezdődött. Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök abból az alkalomból először találkozott egymással.

A közleményt megelőzően megbeszélést folytatott Francois Hollande francia elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ukrán-orosz konfliktusról. Hollande felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben Ukrajna területi integritását, Kijevnek pedig azt üzente, hogy tanúsítson mérsékletet hadműveletei terén. Mindkét felet felszólította ugyanakkor a "politikai folyamat" felújítására. 

hirado.hu - MTI
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó