Az elmúlt napokban 25,8 milliárd forintot utalt az EB
Az Európai Unió folyamatosan utalt az elmúlt hetekben, hónapokban Magyarországnak, azokkal a számlatételekkel kapcsolatban volt kisebb fennakadás, amelyeket az intézményrendszeri átalakítást követően állítottak ki – mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádióban arról, hogy az Európai Bizottság megindította az április 15. után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését.
2014. augusztus 21. 10:43

Az elmúlt napokban összesen 25,8 milliárd forintnyi számlát egyenlített ki az EB – ismertette Csepreghy Nándor hozzátéve: ez az összeg a következő hetekben várhatóan a 100 milliárd forintot is meghaladja majd. 

Az új modellt csak működés közben lehetett ellenőrizni, ez magyarázza a történteket – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor felidézte: a 2010-es kormányváltáskor az új kabinet azt tapasztalta, hogy az uniós források – amelyek a magyar fejlesztéspolitika gerincét alkotják – nagyon bonyolult intézménystruktúrában kerülnek felhasználásra, sok az adminisztrációs kötelezettség, komoly a korrupciós kockázat, nehézkes a forráshoz jutás. Ha annak idején azonnal megváltoztatták volna az intézményrendszert, több száz milliárd forinttól esett volna el az ország, hiszen a pályáztatás folyamatában kellett volna leállítani az akkor működő fejlesztési ügynökséget és a közreműködő szervezeteket, ráadásul a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak forrásainak 70 százalékát addigra már lekötötték. Az időzítést tehát az új, 2014-2020-as ciklus kezdete indokolta – magyarázta.

Az új intézményrendszer vizsgálata során az Európai Bizottság azt ellenőrizte, hogy az megfelel-e a minőségiprojekt-kiválasztás elveinek, követhető-e, milyen társadalom- és gazdaságpolitikai célokhoz rendeli hozzá a kormány a forrásokat, a pénzeket pedig valóban az ezeket a célokat leginkább szolgáló fejlesztések kapják-e meg – sorolta. A kritikai megjegyzésekre utalva hangsúlyozta: a magas szakértelemmel rendelkező kollégákat sikerült átmenteni az új rendszerbe.

A legfontosabb változást akkor látják majd az érintettek, ha megjelennek a 2014-20-as időszak pályázatai – jelentette ki. A kormány olyan modellt szeretne alkalmazni, amelyben nincs szükség közvetítőkre az állam és a pályázók között – hangsúlyozta. Eddig pályázatírókat, közbeszerzési, jogi tanácsadókat kellett igénybe venni, mostantól azonban a „külső segítség” mértéke sokkal kisebb lesz, ebből fakadóan több forrás marad a pályázóknál – tette hozzá. Egyszerűbb lesz az adminisztráció, ha azonban valakinek mégis segítségre lenne szüksége, ingyenesen fordulhat majd a területileg illetékes Széchenyi Programiroda hálózathoz. Az új pályázati időszak indulása heteken belül várható – mondta Csepreghy Nándor a 180 percben. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • Híd épül a rendező pályaudvar felett
    Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton jelentős S-Bahn-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.
  • Az aréna jelesre vizsgázott
    Megnyílt az új Puskás Ferenc Stadion, az ország legnagyobb sportlétesítménye. Két és fél év alatt épült fel és megfelel a mai kor minden követelményének. Több mint 67 ezer ülőhely van benne, de koncertek esetén akár nyolcvanezer embert is be tud majd fogadni.
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
MTI Hírfelhasználó