Provokációt emleget Merkel és Obama
Így minősítették, hogy az orosz humanitárius konvoj engedély nélkül hatolt be Ukrajna területére.
2014. augusztus 23. 09:43

Obama és Merkel telefonon vitatta meg a pénteki esetet, és a beszélgetésükről közleményt adott ki a Fehér Ház. Egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonnia a konvojt Ukrajna területéről, és el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyekről korábban megegyezett Ukrajnával és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC). Obama és Merkel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy orosz csapatokat vontak össze az ukrán határnál. Megismételték, hogy Oroszország támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak, és ezzel hozzájárul az ukrajnai válság veszélyes súlyosbodásához.

Kijev engedélye és a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül útnak indult pénteken Ukrajnába az orosz humanitárius segélyt szállító konvoj, és mind a 262 kamion elérte Luhanszk városát. Ukrán részről ezt a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették, míg Moszkva azzal indokolta lépését, hogy "kimerült minden ürügy", amellyel az ukrán fél tovább akarta késleltetni a több mint egy hete a határ orosz oldalán veszteglő segélyszállítmány átkelését.

Az incidensnek szentelte rendkívüli zárt ülését helyi idő szerint péntek este az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A tanácskozás után Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet közölte újságírókkal, hogy egy BT-tagország sem kelt Moszkva védelmére, és sokan minősítették törvénytelennek és egyoldalúnak lépését.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor azt kifogásolta, hogy több BT-tagot nem is a kelet-ukrajnai humanitárius katasztrófa aggasztotta, hanem az orosz segélykonvoj esete. Csurkin elmondta: a BT-ülésen felszólalva kifejtette, hogy Oroszország azután indította útnak a konvojt, hogy hivatalos engedélyt kapott rá Kijevből. Arról is tájékoztatott felszólalásában, hogy Oroszország kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és reméli, hogy nem lesznek gondok a segély szétosztásával. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a vita után némileg lenyugodtak a kedélyek a BT-ben. 

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
 • Az élet nagy kérdéseiről
  Pár éve múlva a „Black LGBT+ Lives Matter” mozgalom nevében még a fehér embert is betiltják hatóságilag.
MTI Hírfelhasználó