Negyven éve kémkedik Törökország után a német hírszerzés
A Focus című hetilap információi tovább élezhetik a feszültséget Berlin és NATO-beli szövetségesei között.
2014. augusztus 24. 09:20

Csaknem negyven éve kémkedik Törökország után a német hírszerzés (BND) - közölte a Focus. A hetilap szombaton megjelent számában olvasható riport újabb adalékokkal szolgál az elmúlt napokban kipattant kémbotrányhoz. Mint írják, a BND 1976 óta kémkedik Törökország után, akkoriban a Helmut Schmidt vezette szociáldemokrata kormány adta áldását a titkos adatgyűjtésre. A magazin kormányforrásokat idéz, amelyek szerint a BND jelenlegi feladatkörét - a török politikai és állami intézmények megfigyelését - egy kormányzati munkacsoport hagyja jóvá, amelyben a kancellári hivatal, a védelmi, a külügyi és a gazdasági tárca képviselői ülnek. A német kormány nem kívánta kommentálni a hetilapban megjelent információkat.

A BND tevékenysége miatti botrány egy hete pattant ki, miután a Der Spiegel magazin megírta, hogy a hírszerzés kémtevékenységet folytat Törökország ellen, holott NATO-tagállamról van szó. A hetilap ennél is szenzációsabb értesülése az volt, hogy a BND John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem pusztán elődjéét, Hillary Clintonét, akinek lehallgatásáról korábban számolt be a német média. A lehallgatási ügy kínosan érinti Angela Merkel kormányát, képmutatással vádolják, tekintettel arra, hogy a kancellár felháborodottan reagált arra, amikor Edward Snowden amerikai informatikus által kiszivárogtatott információkból kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét folytatott Németországban, és lehallgatta az ő telefonját is.

A Focusnak nyilatkozó konzervatív törvényhozó, Hans-Peter Uhl azonban közölte, hogy jó oka volt a BND-nek kémkedni Törökország ellen. Az ember- és drogkereskedelemet, illetve a terrorizmust kérdését hozta fel magyarázatként, egybehangzóan más német politikusokkal. "Tudnunk kell, hogy mi érkezik hozzánk az EU-tagjelölt Törökországból" - mondta a Focusnak Hans-Peter Uhl.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó