"Magyarország növekedési erőfölénybe került"
A legutóbbi negyedévben 3,9 százalékkal nőtt a GDP az előző év hasonló időszakához képest. Lentner Csaba közgazdász szerint visszatért a magyar gazdaságba az a növekedési lendület, amely 1999 és 2002 között megvolt.
2014. augusztus 25. 09:25

Visszatért a magyar gazdaságba az a növekedési lendület, amely 1999 és 2002 között megvolt. Akkor Magyarország az európai növekedési átlag két és félszeresét produkálta. 2013 második negyedéve óta egy folyamatosan növekvő ütemű gazdasági teljesítménynövekedés tart – állapította meg Lentner Csaba közgazdász, egyetemi tanár az M1 Ma reggel című hétfői műsorában.

A 3,9 százalékos adat azt jelenti, hogy valamennyi nemzetgazdasági ágazat összehangolt állapotban működik – folytatta. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az ipari teljesítmény 11 százalékkal, az építőipari teljesítmény 20 nőtt, „lényegesen emelkedett” a fizetőképes kereslet, vagyis a lakosság elkölthető pénzösszege egyre több, ami a kedvező adó- és szociálpolitikai intézkedések következménye – mutatott rá. Továbbá úgy tűnik, hogy az uniós infrastrukturális beruházási forrásokat Magyarország jól használja fel – tette hozzá.

Lentner Csaba megítélése szerint olyan ágazatok is hozzájárulnak a növekedéshez, amelyek korábban nem, vagy éppen visszahúzták a magyar gazdaságot. A jegybank növekedési hitelprogramján keresztül olcsó források áramlanak be, ami segíti ezen "tetszhalott állapotban lévő ágazatok" forrásokhoz jutását – emelte ki.

A közgazdász úgy vélte, hogy az Oroszországgal szembeni uniós szankciók bár visszavetik majd a magyar gazdaság teljesítményét is, ám Magyarország „növekedési erőfölénybe” került, hisz az Európai Unió növekedési átlagának háromszorosát teljesíteni, a magországok képest pedig ötszörös a különbség. A sikeres felzárkózás alapja az, ha ezt a növekedési ütemet tartja a magyar gazdaság, a ciklus végére 4 és 6 százalékos bővülés közé kell kerülnie ahhoz, hogy az intézkedések bebetonozódjanak és a társadalom még szélesebb köre lássa az eredményeit a háztartások jövedelemszint-emelkedése által – magyarázta az egyetemi tanár.

Kiemelte azt is, hogy az elmúlt 10-15 évben még az EU fejlettebb, nyugat-európai országai húzták Kelet-Európát, mára azonban megfordult a helyzet, és a kelet-európai, posztszovjet térség országai adják az EU gazdasági növekedését. 2002 és 2010 között Magyarország sereghajtó volt, most úgy néz ki, az éllovas szerepet tartósan meg tudja ragadni – szögezte el.

Lentner Csaba kérdésre reagálva egyértelművé tette: a forintárfolyamot nem a magyar gazdaság belső teljesítménye befolyásolja, mivel „egyfajta spekulációs tendencia van a forint ellen”, illetve az orosz-ukrán konfliktus és a közel-keleti események is rontják a vásárlóerőt.

M1 - Ma reggel
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó