Még marad a heti ülésezés
Decemberig várhatóan az eddig megszokott heti ülésezési rendben folytatja munkáját az Országgyűlés.
2014. augusztus 26. 09:42

A fideszes Gulyás Gergely a devizahitelesek ügyének rendezését és a költségvetés elfogadását nevezte a legfontosabb őszi feladatnak a parlamenti munkában.

Már eldőlt, hogy a szeptember 15-i héten kezdődhet meg az Országgyűlés őszi ülésszaka – erősítette meg a Magyar Nemzet információját a Ház törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a következő, vagyis 22-vel kezdődő héten is lesz ülés, az október 12-re kitűzött önkormányzati választás előtt viszont biztosan lesz szünet. Ezt leszámítva a Ház várhatóan decemberig az eddig megszokott rendben, vagyis minden héten összeül.

Gulyás Gergely szerint ezt indokolja az Országgyűlésre őszre váró jogalkotási munka mennyisége, pedig szerinte az ellenzék heti rendszerességű ellenőrzési lehetőségeinek fenntartása mellett az átalakult bizottsági struktúra valójában ideálisabbá tenné a kétheti ülésezést.

A heti rendszerességű ülésezési rend ritkítása nem először vetődik fel a kormányoldalon. Kövér László, az Országgyűlés elnöke korábban többször kifejtette: azt tartaná megfelelőnek, ha a képviselők két- vagy háromhetente ülnének össze.

Ezt azzal indokolta, hogy így több idő juthatna a bizottsági munkára, valamint arra, hogy az egyéni képviselők több időt tudjanak fordítani választókerületi munkájukra. A tavaly év végére megalkotott és idén februárban elfogadott új házszabály is lehetőséget ad erre, a szabályozás ugyanis sem a heti, sem a két- vagy akár háromheti ülésezési rendet sem zárja ki, csakúgy, mint a korábbi házszabály.

Gulyás Gergely az ősszel megalkotandó legfontosabb törvények között említette a devizahitelesek helyzetének végleges rendezését. Az Igazságügyi Minisztériumban már szövegezik a devizahiteles- mentő csomag második jogszabályát, és várhatóan szeptemberben be is nyújtják az Országgyűlésnek.

Az új törvény azt fogja pontosan meghatározni, hogyan kerülnek vissza a hitelfelvevőkhöz azok az összegek, amelyeket korábban alap nélkül számítottak fel a bankok. A Ház ugyanis – a Kúria még júniusban meghozott jogegységi határozata kapcsán – már korábban kimondta, hogy semmis az árfolyamrés – vagyis az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazása –, helyette a folyósított és a törlesztett összeget is a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni.

A pénzügyi intézményeknek 90 nap áll rendelkezésre az átszámolásra. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy két jogszabálynak köszönhetően gyakorlatilag minden devizahiteles – aki nem végtörlesztett – számíthat arra, hogy pénzt fog visszakapni a banktól készpénzben vagy a tőkéből való leírással.

Magyar Nemzet nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó