Költöznek a baloldali kis pártok
A fojtogató adósságok miatt az MSZP fél éven belül kiköltözhet a fővárosi Jókai utcai székházából. Az Együtt–PM a közelmúltban költözött olcsóbb irodába, de a baloldalon fúziót sürgető Gyurcsány Ferencék központjának helyet adó ingatlan is vevőre vár.
2014. szeptember 1. 10:00

A közelgő önkormányzati választás előtt egyre inkább a felszínre törnek a kis baloldali pártok súlyos anyagi gondjai. Fél éven belül kiköltözhet az MSZP a Jókai utcai székházából, mert a pártnak már túlzottan nagy terhet jelent az ingatlanra felvett svájcifrank-alapú hitel visszafizetése és az épület fenntartása – ismerték el a Népszabadságnak a szocialisták. Előzőleg beszámoltunk arról, hogy az MSZP-nek gondot okoz a pártszékház közüzemi számláinak idejében történő befizetése. És arról is, hogy az épület felső emeleteit bérbe adnák, ám ezt a pártban eddig tagadták.

Az MSZP három nagy hitelt nyög: a legnagyobb tétel a Jókai utcai székházra felvett svájcifrank-alapú, mintegy 800–1000 millió forintos, ehhez jön még az MFB-nél meglévő négyszázmilliós, kedvezményes pártingatlan-vásárlási céllal felvett kölcsön, valamint egy félmilliárdos folyószámlahitel az Ersténél. Az ötszáz milliós folyószámlahitel fedezeteként ráadásul az MSZP pártingatlanjai szolgálnak.

A Népszabadság egy vezető szocialista politikusra hivatkozva azt írta: még nem született döntés arról, hogy értékesítik-e vagy bérbe adják a székházat, de az eladást rendkívül megnehezíti az ingatlanra bejegyzett jelzálog, amelynek mértéke akár nagyobb is lehet, mint a ház jelenlegi forgalmi értéke. Az ingatlan működtetése havi 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár egyharmadát is.

A pártban már a súlyos kudarcot hozó áprilisi országgyűlési választás után hangoztatták, hogy elsősorban a 2010 előtti, azaz Gyurcsány Ferenc elnöksége idején felvett hitelek az okai a párt eladósodottságának az állami bevételek csaknem félmilliárdos csökkenése mellett, ami az egyre rosszabb választási eredményekből következett. Annak ellenére, hogy 2006 és 2010 között – mindent összevetve – az MSZP-nek, illetve szervezeteinek közel egymilliárddal volt nagyobb az éves bevétele, a Gyurcsány Ferenc, majd Lendvai Ildikó vezette párt folyamatosan hatalmas veszteséget termelt. 2008-ban 700, 2009-ben 360 millió, 2010-ben pedig több mint félmilliárd forintot.

Az Együtt–PM szintén súlyos anyagi gondokkal küzd, az áprilisi választáson elszenvedett vereség óta ugyanis elzáródtak az elsősorban amerikai forrású pénzcsapok. A Szigetvári Viktor vezette pártszövetségnek több tíz milliós hitelt kellett felvennie az önkormányzati választási kampányra, de a működési költségek lefaragása érdekében az Együtt–PM nemrég szintén költözésre kényszerült. Szigetváriék a korábbi, ultramodern Alkotás úti központjukból a Nagymező utcába tették át székhelyüket. Mindemellett a Demokratikus Koalíció központjának helyt adó Népszínház utcai ingatlanon is kinn van az „Eladó” felirat.

A liberálisok is

Korábban az SZDSZ is gigantikus hitelt vett fel a párt budapesti ingatlanjaira, amelyet azóta sem törlesztett. Erről ide kattintva olvashat.

 

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

MNO - Magyar Nemzet
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó