Megújult a Szent János Kórház koraszülött intenzív osztálya
Átadták a Szent János Kórház felújított koraszülött intenzív osztályát (PIC) csütörtökön.
2014. szeptember 4. 12:54

A korszerűsítés 132 millió forintba került, amelyhez 113,84 millió forint uniós támogatást nyert el az intézmény.

Princzkel Erzsébet, a PIC-részleg vezetője elmondta, a beruházás során a részleget a legkorszerűbb inkubátorokkal és a hozzájuk tartozó műszerekkel tudták felszerelni, tizenkét inkubátorban látnak el kis súlyú koraszülötteket, illetve azokat az újszülötteket, akik időre, rendes súllyal születtek, de valamilyen kiegészítő intenzív kezelésre szorulnak.

Az intézmény PIC-centruma látja el budai régió és agglomerációjához tartozó ellátandó koraszülötteket, ez évente háromszáz beteget jelent - ismertette a főorvos. A legkisebb súlyú baba, akit életben tudtak tartani, 470 grammal született.

A szakember elmondta azt is, a koraszülött-ellátás sokat javult az elmúlt évtizedekben, míg korábban 15-20 százalék volt a halálozás, napjainkra ez az arány 2-3 százalékra csökkent országosan.

Nyulasi Tibor orvos-igazgató hozzátette, az évekkel ezelőtt megszüntetett Schöpf-Merei Kórház koraszülött-ellátási osztályát vette át akkor a János kórház. Az intézményben folyamatosak a fejlesztések, számos osztály újult meg az elmúlt években.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a rendezvényen úgy fogalmazott, az önkormányzat(ok)nak is érdeke egy jól működő nagy kórház, ezért is kezdődtek egyeztetések a Kútvölgyi klinikai tömb és a János kórház szakmai összevonásáról.

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, örömmel tölti el, ha az uniós pályázatok elnyerésénél a gyermekellátást érintő terület fejlődik. Kiemelte, 330 milliárd forint értékben zajlanak egészségügyi beruházások országszerte, de az uniós direktívák miatt a közép-magyarországi régió korlátozottan jut forráshoz, de ennek ellenére ezen a területen is lehet fejlesztésekről beszélni, utal például a Semmelweis Egyetem Korányi-projektjére.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó