Megújult a Szent János Kórház koraszülött intenzív osztálya
Átadták a Szent János Kórház felújított koraszülött intenzív osztályát (PIC) csütörtökön.
2014. szeptember 4. 12:54

A korszerűsítés 132 millió forintba került, amelyhez 113,84 millió forint uniós támogatást nyert el az intézmény.

Princzkel Erzsébet, a PIC-részleg vezetője elmondta, a beruházás során a részleget a legkorszerűbb inkubátorokkal és a hozzájuk tartozó műszerekkel tudták felszerelni, tizenkét inkubátorban látnak el kis súlyú koraszülötteket, illetve azokat az újszülötteket, akik időre, rendes súllyal születtek, de valamilyen kiegészítő intenzív kezelésre szorulnak.

Az intézmény PIC-centruma látja el budai régió és agglomerációjához tartozó ellátandó koraszülötteket, ez évente háromszáz beteget jelent - ismertette a főorvos. A legkisebb súlyú baba, akit életben tudtak tartani, 470 grammal született.

A szakember elmondta azt is, a koraszülött-ellátás sokat javult az elmúlt évtizedekben, míg korábban 15-20 százalék volt a halálozás, napjainkra ez az arány 2-3 százalékra csökkent országosan.

Nyulasi Tibor orvos-igazgató hozzátette, az évekkel ezelőtt megszüntetett Schöpf-Merei Kórház koraszülött-ellátási osztályát vette át akkor a János kórház. Az intézményben folyamatosak a fejlesztések, számos osztály újult meg az elmúlt években.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a rendezvényen úgy fogalmazott, az önkormányzat(ok)nak is érdeke egy jól működő nagy kórház, ezért is kezdődtek egyeztetések a Kútvölgyi klinikai tömb és a János kórház szakmai összevonásáról.

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, örömmel tölti el, ha az uniós pályázatok elnyerésénél a gyermekellátást érintő terület fejlődik. Kiemelte, 330 milliárd forint értékben zajlanak egészségügyi beruházások országszerte, de az uniós direktívák miatt a közép-magyarországi régió korlátozottan jut forráshoz, de ennek ellenére ezen a területen is lehet fejlesztésekről beszélni, utal például a Semmelweis Egyetem Korányi-projektjére.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó