KSH: júliusban 12,3 százalékkal nőtt az ipari termelés
Júliusban az ipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte az előzetes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.
2014. szeptember 5. 09:54

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,6 százalékkal emelkedett.
Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest.

Mikó Ildikó, a KSH munkatársa az adatok ismertetésekor elmondta: az idén eddig ez a legmagasabb növekedés, sőt 2011 februárja óta nem volt ennél jobb adat. Változatlanul a járműgyártás játszik főszerepet az ipari adatok alakulásában. A növekedés megfelel az elmúlt hónapok tendenciáinak, márciusban 10,7 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, májusban 10,1 százalékkal, júniusban pedig 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint.

A 2014 júliusi részletes adatokat szeptember 12-én közli a KSH.

Elemzők szerint a vártnál jobban bővült az ipar

A várt lassulás helyett gyorsulás jött - hívják fel a figyelmet az MTI megkérdezte elemzők, ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz "nagy összeomlás", akár két számjegyű növekedés is lehet az év egészében.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte, hogy folytatódott az ipar élénkülése júliusban is, az éves index a várt lassulás helyett gyorsult: a piac által várt 9,7 százalékos növekedés helyett 12,3 százalékkal. A júliusi termelés növekedése így közel 3,5 éves csúcsnak számít - tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is meglepetésnek nevezte, hogy tovább tudott gyorsulni az ipari termelés, miközben az európai lassult. Véleménye szerint, ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz "nagy összeomlás", akár két számjegyű növekedés is lehet az év egészében.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta: az előzetes júliusi adat kellemes meglepetést okozott, hiszen meghaladta az elemzői várakozásokat. Úgy vélte, 2014-ben 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés.

MTI nyomán