Folyamatos a földgázkészlet feltöltése
A magyarországi földgáztárolókban már 3352 millió köbméter földgáz van, a töltöttség az egy évvel korábbi legmagasabb szintet is több mint 24 százalékkal meghaladja és napról-napra tovább emelkedik, a betárolás folyamatos - közölte az MVM Csoport pénteken az MTI megkeresésére.
2014. szeptember 5. 14:53

Szeptember 2-i adatok szerint az MVM Csoport négy tárolójában mintegy 1808 millió köbméter, míg az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi tárolójában 1544 millió köbméter földgáz érhető el.

A teljes feltöltöttség esetén a kereskedelmi készletek az ország éves fogyasztásának csaknem 25, a stratégiai készlet pedig a fogyasztás 10 százalékát képes fedezni.

A jelenlegi 3352 millió köbméter betárolt készlet fogyasztásarányosan az első négy között van az Európai Unióban, Ausztria, Szlovákia és Csehország mellett - áll az MVM Csoport írásos válaszában.

A magyarországi gázfogyasztás évek óta csökken, 2013-ban 9,22 milliárd köbméter volt. A fogyasztást jelentősen befolyásolja akár 1 fok hőmérsékleti eltérés is. Hideg téli napokon 60-70 millió köbméter napi fogyasztással lehet kalkulálni átlagosan. A rekord napi fogyasztás 90 millió köbméter volt 2006-ban, ekkor mínusz 12,8 Celsius-fok volt az országos átlagos középhőmérséklet.

A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a betárolás hónapok óta folyamatos - közölték.

Az MVM Csoport tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. készletezési stratégiáját úgy alakítja, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a tárolókban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség. A tájékoztatás szerint a társaságcsoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért, illetve számít a hazai termelésre is.

"Az MVM Csoport felkészült arra, hogy az ellátás egész télen zavartalan legyen. Az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően a tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség áll rendelkezésre már jelenleg is a hazai tárolókban. Egy esetleges üzemzavar esetén a hazai termelés a jelenlegi tárolói kapacitásokkal együtt, akár importforrások nélkül is, hónapokon keresztül képes fedezni a hazai szükségleteket a téli időszakban is" - hangsúlyozták a válaszban.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a magyar fogyasztók ellátása biztosított, nincs fennakadás az Ukrajna felől érkező gázszállításokban. Mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően kíván eljárni.
Az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalanul zajlik.

Az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál a kölni egyetem energia-gazdaságtani intézetének tanulmányára hivatkozva azt írta csütörtökön: mivel Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt, elsőnek érezné meg a szállítmányok kimaradását. Az első hónapban 10, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie. A tanulmány Finnország után a legkitettebb országok között Lengyelországot, Törökországot, Ausztriát, Görögországot, az egész Balkán régiót és Észtországot említi.

A német, francia és olasz gázellátást egy kilenc hónapos embargó vetné erőteljesen vissza - ekkor 46 milliárd köbméter gáz nem érkezne meg ezekbe az országokba. Magyarország, Csehország és Szlovákia is a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó