Elutasították Gyurcsányt
A szocialista párt parlamenti képviselőcsoportjának elsöprő többsége Gyurcsány Ferenc ellenzéki fúzióról szóló álláspontja ellen foglalt állást a tegnap befejeződött kétnapos, zárt ajtók mögött zajló frakcióülésükön – értesült a Magyar Nemzet.
2014. szeptember 6. 09:37

A tanácskozáson emellett egyhangúlag úgy döntöttek, hogy Tóbiás József pártelnök legyen a frakció vezetője.

Gyurcsány Ferenc ellenzéki összeolvadásról és egy egységes demokrata párt létrehozásáról szóló, a napokban publikált ötlete is szóba került az MSZP évadnyitó mátraházi frakcióülésének tegnapi napján – tudta meg lapunk. Információink szerint a szocialista képviselőcsoport elsöprő többsége határozottan elutasította az egyesülés lehetőségét a korábbi pártelnökkel, és az MSZP önálló megerősödése mellett foglaltak állást. Azt ugyanakkor szinte mindenki elismerte, hogy valamilyen típusú választási együttműködésre szükség van a másik két baloldali kis párttal.

Gyurcsány ötlete szinte egyöntetű elutasításra talált a baloldalon. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője mindezek ellenére védelmébe vette főnökét,  egyúttal támadta a szocialistákat. Blogján azt írta, amikor Gyurcsány „távozott a miniszterelnöki és az MSZP-elnöki posztról – bár állítólag mindenki őt utálta –, pártjának másfél millió szavazója volt. Azóta a szocialista támogatottság nemhogy nem nőtt, de jelentősen csökkent”. Felvetette azt is, hogy Gyurcsány nem hagyta el az MSZP-t, hanem „kitúrták” onnan, ráadásul szerinte az „ellenzék oldalán senki sem vitatja, hogy kormányzása idején Magyarország még szabad, demokratikus, a világ közvéleménye által elismert köztársaság volt”.

Az MSZP – zárt ajtók mögött zajló – frakcióülésén szóba került az önkormányzati felkészülés is. Úgy tudjuk, a frakció tagjai mérsékelt vereségre készülnek az október 12-i voksoláson.

Az őszi szezonkezdet előtt döntöttek a frakció új vezetéséről. Nem borult a papírforma, Tóbiás József pártelnököt egyhangúlag választották meg frakcióvezetőnek a posztjáról a májusi európai parlamenti választások után lemondó Mesterházy Attila helyére. Általános helyettese a Mesterházy egyik fő bizalmasának számító Harangozó Tamás lett. Mellette még Lukács Zoltán, Tóth Csaba, illetve Tóth Bertalan tölt be frakcióvezető-helyettesi posztot.

Magyar Nemzet nyomán
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó