"Idén meglehet a törvény a forintosításról"
Még ebben az évben elkészülhet a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály, a végrehajtás pedig a jövő év elején várható - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.
2014. szeptember 8. 09:03

Varga Mihály az M1 A Lényeg című műsorában úgy fogalmazott: mindenkinek vissza kell kapni azt a pénzt, amit a bankok tisztességtelen módon elvettek tőle. "Szívünk szerint mi egyszerre végeznénk el az elszámolást és a devizahitelek forintosítását, de fizikailag és technikailag ez majdhogynem lehetetlen" - közölte a tárcavezető, hozzátéve: ha lezárulnak a perek, akkor el lehet végezni a pontos elszámolást, a kormány pedig ezt követően léphet, és hajthatja végre a forintosítást.

Varga Mihály szerint elképzelhető, hogy a forintosításról szóló jogszabályt már ebben az évben elfogadják, ám a "technikai kivitelezés" valószínűleg a következő évben történik majd. A miniszter úgy véli: a kormány a jövőben azt is vizsgálhatja, hogy az autóhitelek hogyan érintették a társadalmat, és nem tartja kizártnak, hogy a forintosítás ezekre a hitelekre is kiterjedjen a jövőben.

A tárcavezető a gazdasági növekedésről is beszélt a műsorban. Mint mondta, arra számítanak, hogy a 3 százalék körüli növekedési ütem megmarad év végéig. Szavai szerint az uniós források ütemezése, valamint az ukrán válság árnyalhatják a végső képet, de ezzel együtt is 3-3,3 százalék közötti növekedést várnak.

Kiemelte: Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió is magára találjon, hiszen az exportpiacunk nagy része az unión belül van. "Nekünk most az volt a feladatunk, hogy csökkentsük az államháztartás hiányát, és megállítsuk az adósság növekedését. Eközben a hiány is 3 százalék alatt maradt, ráadásul a foglalkoztatási adatok is nagyon jók" - hangsúlyozta.

Varga Mihály közölte: a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai célja közös, az összhang nyomán indulhatott el a növekedési hitelprogram is, amelynek "sokat köszönhetünk". Megjegyezte: a program ki tudta váltani azt a leapadt banki hitelezést, ami 2009-2010 óta jelentősen visszaesett. "Vállalati hitelekre szükség van, beruházásokra, munkahelyekre szükség van, ezekhez pedig a hitel a kiindulópont" - magyarázta.

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva kifejtette: bízik abban, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményét előbb-utóbb a hitelminősítők is elismerik. "A magyar gazdaság ma sokkal jobb helyzetben van annál, minthogy elfogadjuk a jelenlegi hitelminősítést" - mondta Varga Mihály A Lényeg című műsorban vasárnap.

M1 - A Lényeg
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó