Schmuck nem árulta el, hol hibázott Fürst
A keddi Ma reggelben sem tudtuk meg, milyen "súlyos politikai hiba" miatt vonták meg a Szociáldemokraták a bizalmat főpolgármester-jelöltjüktől, Schmuck Andor ígéretéhez híven csak október 12. után beszél, annyit mondott, a szociáldemokraták kampányába egyszerűen nem fért volna bele, hogy Damoklesz kardjaként ott lógjon fölöttük ez az ügy.
2014. szeptember 9. 10:23

A Szociáldemokraták nem indítják a főpolgármesteri posztért Fürst Izabellát – jelentette be a párt hétfőn. Közleményükben azt írták: a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Magyar Nők Szövetsége közös elnökségi ülést tartott, és egyhangúan úgy döntött, hogy Fürst Izabella főpolgármester-jelöltet a továbbiakban nem támogatják, és nem indítják a 2014-es önkormányzati választásokon. A felvett ajánlóíveket a törvényi határidőnek megfelelően leadják a Fővárosi Választási Irodának.

A Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke, valamint Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének elnöke által jegyzett közleményben a döntést nem indokolták, csupán annyit írtak: a két szervezet az önkormányzati választásokon a fővárosban és az országban továbbra is együttműködik. "A Szociáldemokraták továbbra is a pozíciók helyett a tisztességes politizálást tartják a legfontosabbnak" - fogalmazták meg. A közlemény szerint Fürst Izabella a döntést tudomásul vette, és minden érintettől ezúton is bocsánatot kér.

Schmuck Andor Facebook-oldalán Fürst Andrea videoüzenetben köszönte meg annak a több mint hatezer magyar választópolgárnak, aki támogatta. Azt mondta: "politikai rutintalanságom miatt elkövettem egy hibát", így elfogadja, hogy az őt jelölő szervezetek visszaléptették. "A továbbiakban is önöket szeretném szolgálni, azonban nem szeretnék következmények nélküli országban élni. Ezért vállalom a felelősséget" - jelentette ki a Szociáldemokraták volt főpolgármester-jelöltje.

Schmuck Andor a keddi Ma reggelben sem árulta el a visszalépés okát, azt mondta, a legfontosabb, hogy a hibára még az ajánlatok hivatalos leadása előtt fény derült. A pártvezető a M1 reggeli műsorában is csak annyit mondott, Izabella olyan tényt tárt eléjük, ami súlyos politikai hiba, de ígéretet tett, hogy a részletekről csak október 12. után beszél. Hangoztatta azt is, mivel céljuk visszahozni a politika tisztességét, nem tehettek mást, gyors döntéssel megvonták a bizalmat a főpolgármester-jelöltjüktől, amit ő el is fogadott.

A Szociáldemokraták kampányába egyszerűen nem fért volna bele, hogy Damoklesz kardjaként ott lógjon fölöttük ez az ügy, és nem akarták veszélyeztetni további csaknem 200 jelöltjük esélyét – tette hozzá. Sajnos, bekövetkezett ez a gikszer, de sokkal jobb, hogy most, mint ha a kampány folyamán, mert az egy méltatlan magyarázkodáshoz vezetett volna - jelentette ki Schmuck Andor.

----------------------------------------------

A Szociáldemokraták eredetileg Árok Kornélt, a párt kommunikációs igazgatóját nevezték meg főpolgármester-jelöltjükként, ő azonban visszalépett, s azt mondta, a párt kampányát irányítja majd. Augusztus 21-én mutatták be Fürst Izabellát a Szociáldemokraták és a Magyar Nők Szövetsége közös jelöltjeként. Vasárnap Schmuck és Fürst még közösen tartottak sajtótájékoztatót a Margitszigeten, a szervezet Békét a fővárosba! elnevezésű rendezvényén, és Fürst ott olyan, erős és szolidáris Budapestet ígért, amely képes felvenni a harcot a szegénységgel és a munkanélküliséggel.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó