Összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs
A következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői.
2014. szeptember 10. 13:41
Az esős időjárás miatt előkészítő ülésre ült össze az Országos Műszaki Irányító Törzs - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán az MTI-vel. Mint ahogy a közleményben kifejtette: több meteorológiai modell is megerősíti egy ciklon kialakulását, amelynek nyomán a következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. A csapadékösszegek napi bontásban egyes helyeken területi átlagban megközelíthetik a 40 millimétert, de lokálisan ennél több csapadék is hullhat.

Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői. Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, a felkészülés természetesen szerdán megkezdődik.

Az említett területeken és folyók vízgyűjtőjén szinte mindenhol erősen átázott a talaj, nem képes több nedvességet befogadni, és mindenhol közepes vagy magas a mederteltség. A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük, ezért lehetséges, hogy a vízügyi igazgatóságok között szakembereket - műszaki irányítókat, vízhozam-mérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot - kell majd átcsoportosítani.

A Principális-csatornán is újabb vízszintemelkedés várható. Önkormányzati védekezés van folyamatban, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak, és ha szükséges, az OMIT homokzsákokat, szivattyúkat csoportosít át - olvasható az OVF közleményében.

A vízügyi honlap szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint 88 kilométeren van érvényben első, vagy másodfokú árvízvédelmi készültség.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint két északkeleti megye - Győr-Moson-Sopron és Vas megye - kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a várható sok eső, illetve felhőszakadás miatt. Baranya és Somogy megyében másodfokúra emelték a sok eső veszélye miatt kiadott figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtökre még több megyére és Budapestre is másodfokú figyelmeztetést jeleznek előre a várható jelentős mennyiségű eső miatt.
MTI nyomán
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó