Összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs
A következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői.
2014. szeptember 10. 13:41
Az esős időjárás miatt előkészítő ülésre ült össze az Országos Műszaki Irányító Törzs - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán az MTI-vel. Mint ahogy a közleményben kifejtette: több meteorológiai modell is megerősíti egy ciklon kialakulását, amelynek nyomán a következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. A csapadékösszegek napi bontásban egyes helyeken területi átlagban megközelíthetik a 40 millimétert, de lokálisan ennél több csapadék is hullhat.

Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői. Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, a felkészülés természetesen szerdán megkezdődik.

Az említett területeken és folyók vízgyűjtőjén szinte mindenhol erősen átázott a talaj, nem képes több nedvességet befogadni, és mindenhol közepes vagy magas a mederteltség. A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük, ezért lehetséges, hogy a vízügyi igazgatóságok között szakembereket - műszaki irányítókat, vízhozam-mérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot - kell majd átcsoportosítani.

A Principális-csatornán is újabb vízszintemelkedés várható. Önkormányzati védekezés van folyamatban, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak, és ha szükséges, az OMIT homokzsákokat, szivattyúkat csoportosít át - olvasható az OVF közleményében.

A vízügyi honlap szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint 88 kilométeren van érvényben első, vagy másodfokú árvízvédelmi készültség.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint két északkeleti megye - Győr-Moson-Sopron és Vas megye - kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a várható sok eső, illetve felhőszakadás miatt. Baranya és Somogy megyében másodfokúra emelték a sok eső veszélye miatt kiadott figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtökre még több megyére és Budapestre is másodfokú figyelmeztetést jeleznek előre a várható jelentős mennyiségű eső miatt.
MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Magyar tartalékos katonák tettek esküt
  Harminckilenc Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Bátonyterenyén.
 • Elgyengíteni, káoszba fullasztani
  A történteket lehet a közelgő elnökválasztási kampány részeként is vizsgálni. Trump elnököt minden eszközzel, könyörtelenül el akarják távolítani a hatalomból. De ez már messze nem a demokraták és republikánusok küzdelme. Itt már az Egyesült Államok alapértékei körül folyik a harc.
MTI Hírfelhasználó