Minden hitellel elszámolhatnak a bankok
Navracsics a jövőért felel
A miniszterelnök szerint a pénzintézetek ki fogják fizetni ezeket az összegeket, a szektorban rend lesz és nyugalom.
2014. szeptember 12. 08:25

Egy hosszú tárgyalás után két elégedett ember tárgyalt tegnap egymással - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli adásában a José Manuel Barrosóval folytatott tegnapi tárgyalásairól. Az EU-tól 12 ezer milliárd eurót kapunk, de a túl sok nullától nem szabad megijedni, ezt a hatalmas összeget kezelni kell tudni. A következő hét évben fontos tételt jelentenek a külső források is. Miután hitelt nemigen vehetünk fel, maradnak az uniós források, hogy versenyképességünket megőrizhessük. Ezt a felzárkóztatást segíti elő az az összeg, amelyet a gazdagabbaktól kapnak a szegények - hangsúlyozta.

Hét év alatt fejenként több mint 700 ezer forintnyi pénzről beszélünk egyébként, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a magyar emberek és a külföldi tőke munkájának eredményeként mekkora tőke jön létre, akkor azt látni, hogy évi 4 milliárd euró körüli összeg hagyja el az országot, annyi, amennyit az EU-tól kapunk, így a magyarokban az az érzet alakulhat ki, hogy a kivitt profitot pótoljuk, és Magyarország főzhet magának egy olyan gazdaságpolitikát, amelyet most a nálunk befektetők jelenítenek meg - mondta a miniszterelnök.

A viták egyébként március óta tartanak, szeptemberben sikerült egyezségre jutni. A vita nem arról folyt, hogy jár-e ez a pénz Magyarországnak, hiszen ha kinyitjuk a piacunkat, jár a felzárkóztatást segítő támogatás. A vita inkább arról folyt, hogyan és mire lehet elkölteni ezt a pénzt, ezek pedig húsba vágó kérdések, és Magyarország érdekei közül szinte mindet érvényesíteni tudtuk – emelte ki a kormányfő.

A norvég alap pénzeiről Orbán Viktor azt mondta, a vizsgálatok tisztázzák majd, szabályosan használták-e fel azokat. Az az elvi kérdés viszont fontos, lehet-e Magyarországon úgy közpénzeket elkölteni, hogy arra ne vonatkozzanak a magyar szabályok.

Orbán: Navracsics a jövőért felel

Navracsics Tibor EU-biztos jelöltségéről a kormányfő azt mondta, boldog volt, amikor megtudta, milyen portfólió kerül majd politikustársa kezében. Úgy vélte, Navracsics Tibor a holnapért felelős az EU-ban, azzal, hogy az oktatás, az ifjúság, a sport ügyeiért felel majd. Hogy ki kerül majd a már brüsszeli összetartáson tartózkodó Navracsics Tibor helyére, Orbán Viktor még nem akarta megmondani.

Fél éven belül minden hitellel elszámolhatnak a bankok

A ma a kormány elé kerülő elszámoltatási törvényjavaslat kapcsán a kormányfő azt kérte az érintettektől, kövessék, mi történik, hiszen szinte egy országnak kell majd osztania-szoroznia. Nagy általánosságában csak annyi mondható, hogy a fennmaradó hitelek törlesztője harmadával csökkenhet, és nagyrészt úgy, hogy a fennálló tartozás csökken majd ennyivel – jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy számol, fél éven belül minden hitellel elszámolnak majd a bankok.

Az is kijelenthető -hangsúlyozta -, nem volt még a világon olyan, hogy az emberek összeálltak, választottak egy parlamentet, amelyik aztán elszámoltatott egy velük szemben tisztességtelen és hatalmas rendszert. A bankok persze nem ellenségei az embereknek, és ha azokat jól kezelik, fairek, nagymértékben segítik az embereket - mondta Orbán Viktor, aki biztos abban, hogy a pénzintézetek ki fogják fizetni ezeket az összegeket, a szektorban rend lesz és nyugalom.
 

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
  • Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
    A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
MTI Hírfelhasználó