Megalapozatlan az alkotmánybírósági indítvány
Megalapozatlan a Fővárosi Törvényszék egyik perben eljáró bírájának a devizahiteles-törvény alkotmányellenessége miatt benyújtott alkotmánybírósági indítványa Trócsányi László igazságügyi miniszter Alkotmánybírósághoz (Ab) intézett és a kormányzati portálon közzétett levele szerint.
2014. szeptember 12. 13:38

Egy hete az Eger és Környéke Takarékszövetkezet állam ellen indított perében eljáró bíró felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult, kérve az eljárás alapjául szolgáló, nyáron elfogadott törvény alkotmányellenességének megállapítását és visszamenőleges hatályú megsemmisítését. (A pénzügyi intézmények ezekben a perekben az egyoldalú szerződésmódosítások – kamat-, díj- és költségemelések – tisztességtelenségének törvényi vélelmét próbálják megdönteni.)

Mindenben megfelel az előírásoknak

Az Igazságügyi Minisztérium még aznap, szeptember 5-én közleményben tudatta, hogy álláspontja szerint a törvény mindenben megfelel az alaptörvény előírásainak, a tárca bírói indítvánnyal kapcsolatos véleményét pedig megküldi az Ab-nek és nyilvánosságra is hozza.

Trócsányi László az Ab elnökének és főtitkárának címzett, szeptember 10-i keltezésű, 17 oldalas levelében 11 pontban fejti ki részletes jogi álláspontját a bírói indítványban foglaltak, így például a közjogi érvénytelenség, a visszaható hatályú jogalkotás tilalma, a szerződés szabadsága, a szerzett jogok védelme, a bírósághoz fordulás joga, a vállalkozáshoz, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme kapcsán.

Nem várható tömeges felfüggesztés

Nem várható a bankperek tömeges felfüggesztése amiatt, hogy az egri takarék ügyében az Ab-hez fordul a Fővárosi Törvényszék – ezt már Bihari Krisztina devizahiteles-perekben jártas ügyvéd mondta a Magyar Nemzetnek. Szerinte fellebbezési jogot kell biztosítani az államnak a bíróság végzése ellen, ha pedig ez nem történik meg, akkor törvénytelen a törvényszék végzése.

Ismert: a Fővárosi Törvényszék bírója úgy véli, a devizahiteles-törvény több pontja is összeegyeztethetetlen a jogállamisággal. Dulai Erzsébet szerint például a szoros határidők miatt sérül a bírói függetlenség és a tisztességes eljáráshoz való jog.

A törvényszék szeptember 24-ig valamennyi pénzintézeti keresetről határozatot hoz.

MNO - MTI
  • Elhunyt Sára Sándor, a nemzet művésze
    Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család az MTI-vel.
  • A romboló Lügenpresse
    A rendező, Christian Twente érzi ezt a dilemmát, és ezért olyan nőnek állítja be a kancellár asszonyt, aki a köz, sőt mi több, egy egész földrész, vagy egy egész világ javára szenteli életet, és nincs ideje csip-csup magánéleti ügyekkel foglalkozni.
  • Szijjártó Péter: Ismét erőltetik a kötelező kvótát
    Európában ismét egy olyan időszak következik, amikor növelni akarják a nyomást a bevándorlásellenes kormányokon, és újra megpróbálják az európai országok torkán lenyomni a kötelező kvótát - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
MTI Hírfelhasználó