Megalapozatlan az alkotmánybírósági indítvány
Megalapozatlan a Fővárosi Törvényszék egyik perben eljáró bírájának a devizahiteles-törvény alkotmányellenessége miatt benyújtott alkotmánybírósági indítványa Trócsányi László igazságügyi miniszter Alkotmánybírósághoz (Ab) intézett és a kormányzati portálon közzétett levele szerint.
2014. szeptember 12. 13:38

Egy hete az Eger és Környéke Takarékszövetkezet állam ellen indított perében eljáró bíró felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult, kérve az eljárás alapjául szolgáló, nyáron elfogadott törvény alkotmányellenességének megállapítását és visszamenőleges hatályú megsemmisítését. (A pénzügyi intézmények ezekben a perekben az egyoldalú szerződésmódosítások – kamat-, díj- és költségemelések – tisztességtelenségének törvényi vélelmét próbálják megdönteni.)

Mindenben megfelel az előírásoknak

Az Igazságügyi Minisztérium még aznap, szeptember 5-én közleményben tudatta, hogy álláspontja szerint a törvény mindenben megfelel az alaptörvény előírásainak, a tárca bírói indítvánnyal kapcsolatos véleményét pedig megküldi az Ab-nek és nyilvánosságra is hozza.

Trócsányi László az Ab elnökének és főtitkárának címzett, szeptember 10-i keltezésű, 17 oldalas levelében 11 pontban fejti ki részletes jogi álláspontját a bírói indítványban foglaltak, így például a közjogi érvénytelenség, a visszaható hatályú jogalkotás tilalma, a szerződés szabadsága, a szerzett jogok védelme, a bírósághoz fordulás joga, a vállalkozáshoz, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme kapcsán.

Nem várható tömeges felfüggesztés

Nem várható a bankperek tömeges felfüggesztése amiatt, hogy az egri takarék ügyében az Ab-hez fordul a Fővárosi Törvényszék – ezt már Bihari Krisztina devizahiteles-perekben jártas ügyvéd mondta a Magyar Nemzetnek. Szerinte fellebbezési jogot kell biztosítani az államnak a bíróság végzése ellen, ha pedig ez nem történik meg, akkor törvénytelen a törvényszék végzése.

Ismert: a Fővárosi Törvényszék bírója úgy véli, a devizahiteles-törvény több pontja is összeegyeztethetetlen a jogállamisággal. Dulai Erzsébet szerint például a szoros határidők miatt sérül a bírói függetlenség és a tisztességes eljáráshoz való jog.

A törvényszék szeptember 24-ig valamennyi pénzintézeti keresetről határozatot hoz.

MNO - MTI
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Hazug és álhumánus az európai baloldal
  Álhumánus és hazug az európai baloldal által képviselt migránsbarát politika. Nem csak azért, mert saját politikai céljaikra használják fel az egyébként valóban kiszolgáltatott embereket, de egyúttal egy hamis szerepben is tetszelegnek azáltal, hogy azt sugallják, meg tudjuk oldani Afrika összes problémáját – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hölvényi György.
 • A cigányság érdekeiért tüntetett Demszky, Iványi és Mécs
  A cigányság érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval.
 • Besúgóként tette gördülékennyé karrierjét az Oscar-díjas „Képesi”
  Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja: ha Szabó István megkapja és át is veszi a díjat, ez azt jelenti, hogy egy olyan életművet díjaznak harminc évvel a kommunizmus bukása után, amelynek szerves része a besúgói tevékenység. Az elismert rendező sosem kért bocsánatot.
MTI Hírfelhasználó