Megemlékezés Isonzóban a hősi magyar halottakról
Az első világháború kirobbanásának évfordulója alkalmából az isonzói csaták helyszínére ellátogató Hende Csaba honvédelmi miniszter és magyar zarándokok megemlékezést tartottak szombaton a magyar temetőben
2014. szeptember 13. 16:47

"A pápa az emléknapot az osztrák-magyar katonai temetőben kezdte, imát mondott az egykori ellenség itt nyugvó hősi halottaiért. Ezután ment Redipugliába, ahol egy hatalmas katakomba, egy óriási emlékmű rejti több mint százezer - részben ismeretlen - olasz katona sírját" - mondta Hende Csaba az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A pápa ezzel a gesztussal "a béke, a népek közötti megértés és a kiengesztelődés mellett tett hitet. Ugyanerről beszélt homíliájában is az ószövetségi Káin példázatát véve ennek alapjául" - tette hozzá.

Elmondta, hogy a mise után személyesen találkozott az egyházfővel, és átadni neki azt az ajándékot, amelyet a minisztérium készített. Ez egy kis doboz, amely tartalmazza egy olyan magyar katona imakönyvét és azonossági jegyének (dögcédulájának) tartóját, aki bizonyítottan megjárta az I. világháborús olasz frontot.

A mise után a miniszter és a magyar zarándokok elmentek a magyar temetőbe, és megemlékeztek az ott nyugvó több mint 7000 magyar katonáról, valamint az első világháború összesen több mint 600 ezer magyar katonaáldozatáról, köztük az olaszországi frontokon elesett több mint 250 ezer magyar honvédről.

"A következő négy évben az első világháborúban érintett minden ország meg fog emlékezni a hőseiről. Magyarországon igyekszünk összeállítani - nagyrészt a bécsi katonai levéltár anyagai alapján - a teljes veszteséglistát, hiszen a második világháború után valamilyen elképzelhetetlen okból megsemmisítették az első világháborús veszteségi kartonokat. Ezt most rekonstruáljuk, és a teljes névsort igyekszünk az interneten is elérhetővé tenni" - mondta Hende Csaba.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó