A kormány kiszámítható bankrendszert szeretne
A Fidesz frakcióvezetője az elszámolási törvénnyel kapcsolatban elmondta: hét év alatt körülbelül ezermilliárd forintos túlfizetés jutott el a bankokhoz az ügyfelek részéről. Rogán Antal a rezsicsökkentésről és az energiabiztonságról is beszélt, majd Falusnak is odaszúrt.
2014. szeptember 14. 09:47

Pénteken a kormány benyújtotta az elszámolási törvényt, elindult a bankok elszámoltatása, akiknek el kell számolniuk minden egyes visszajáró forinttal a magyar családok felé – mondta el Rogán Antal a Hír TV P8 című műsorában szombaton. Ez a törvény meghatározza, hogyan kell elszámolni a bankoknak a pénzzel az ügyfelek felé, és mikor kell majd visszafizetniük. Forintra ki lesz számolva, „mennyire verték át az embereket” a bankok, mennyi a tisztességtelenül elvett pénz, és ezt hogyan kapja vissza az ügyfél. Egy devizahiteles átlagosan 25 százalékkal fog jobban járni – hangsúlyozta, majd hozzátette, azt azért tudni kell, ahány ügyfél, annyiféle szerződés létezik.

Ezermilliárdos túlfizetés

Rogán szerint körülbelül ezermilliárd forint az a pénz, amivel az emberek túlfizették magukat 2007 óta a pénzintézeteknek. Elmondta azt is, a világban nem nagyon van rá példa, hogy egy egész bankrendszert elszámoltatnak. Meghallgatják a bankok érveit is, de Rogán szerint az úgy nem működik, hogy amikor ők akartak préselni egyet a családokon, akkor az mehetett, de amikor őket érinti a prés, akkor legyen méltányosság. „Itt jogkérdésekről beszélünk, nincsen méltányosság” – hangsúlyozta. A Fidesz egy kiszámítható árazású, fair bankrendszert szeretne létrehozni.

Folytatódik a rezsicsökkentés

Ebben az évben is van rezsicsökkentés – a gázárcsökkentés a fűtési szezonban már érzékelhető lesz –, és ez folytatódik tovább, most fogyasztóvédelmi lépéseket tesznek a hosszú távú garanciákért – mondta a fideszes politikus. Tiszta, áttekinthető számlázási rendszert szeretnének.

Az ukrán helyzettel kapcsolatban elmondta, az a gázellátás biztonságát nem veszélyezteti, az egész télre biztosítva van az ország gázellátása, de természetesen a kormány figyeli a fejleményeket. A védelmi kiadások növelését pedig úgy kell megoldani, hogy az a GDP-t is növelje – utalt a NATO-val való együttműködésre Rogán.

A baloldal anyagiakban méri a világot

Navracsics Tibor biztosi tárcájával kapcsolatban az ellenzéki kritikákra kitérve kijelentette: a baloldal csak anyagiakban tudja mérni a világot, ha valaki pénz fölött diszponál, az érték, de ha a jövő felett, az nem az. Navracsicsra számít majd Juncker az ifjúsági munkanélküliség kérdésében is, ez pedig nagyon fontos terület egész Európát tekintve.

José Manuel Barroso csütörtöki látogatásával, illetve az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodással kapcsolatban kifejtette: 12 ezer milliárd forintról van szó, ennek legalább a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Munkahelyteremtés, gazdaságfejlesztés, a magyar kkv-k támogatása, ezek a legfontosabb célok ˜– közölte.

Falus Ferenc budapesti főpolgármesteri posztra való jelöléséről azt mondta, politikatörténeti unikum, hogy valaki a kampányának elején nyilvánvalóvá teszi, hogy teljességgel komolytalan és alkalmatlan. Rogán szerint a kormány sokat tett Budapestért, a brüsszeli lobbi szintjén is.

-----------------------------------------

Elszámoltatják a bankokat

  • A kormány szerdai ülésén elfogadta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot.
  • A devizahitelesek megmentéséről szóló jogszabályt még júliusban szavazta meg az Országgyűlés.
  • Nemcsak az élő szerződéssel rendelkező devizahitelesek kaphatják vissza a tisztességtelennek ítélt egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés miatti összeget, hanem azok az adósok is, akik korábban kedvezmény igénybevétele nélkül kifizették hiteleiket – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Rogán Antal.
  • A Fidesz frakcióvezetője szerint a bankok húzzák az időt, de taktikájuk sikertelen lesz.
  • Rogán Antal szerint szeptember 24-én fogadja el az Országgyűlés a deviza- és forinthitelesek helyzetét rendező, a teljes magyar bankrendszert elszámoltató törvényt.
  • Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban elmondta: a bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete.
MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó