Bevetették a katasztrófavédelem drónját
Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, amelyek éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját (pilóta nélküli repülőjét) is. Az intenzív esőzés várhatóan hétfő délig folytatódik.
2014. szeptember 15. 08:54

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.

A szombat óta tartó intenzív esőzés továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot. Zala megyében (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy megyében (Siófok, Kéthely), Vas megyében (Csákánydoroszló), Nógrád megyében (Ipolytarnóc), Veszprém megyében (Hidegkút, Pécsely, Tagy), Győr-Moson-Sopron megyében (Kunsziget) összesen tizenegy településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg huszonnégyen tartózkodnak, ellátásuk biztosított - írta az OKF az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vasárnap este Zalaszombatfáról 50, Szijártóházáról 32 embert telepítettek ki a fenyegető árvíz miatt a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai, a víz továbbra is elzárja a közlekedési utat Bödeházára és Gáborjánházára - tájékoztatta Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben a védekezési munkákról elmondta: kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - tette hozzá.

Bakondi György azt is elmondta, hogy a védekezéshez 446 technikai eszközt vetettek be, többségében teherautókat, szivattyúkat, munkagépeket és autóbuszokat, de éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját, amely a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni.

Az Országos Polgárőr Szövetség is csatlakozott a védekezési munkálatokhoz. Az érintett megyékben - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Pest megyében mintegy 150 polgárőr vett részt vasárnap a védekezési munkálatokban. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a zalai folyók, patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen vasárnap eredményesnek nevezte az eddigi árvíz elleni védekezést. Hozzáfűzte: a gyors áradás, a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz miatt sok helyen történtek váratlan események. Így volt ez Szombathely külső részén, a Petőfi-telepen is, ahol a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását, ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője szerint olyan megoldást kell találni, hogy többé hasonló eset ne fordulhasson elő. Tisztázni kell azt is, ki milyen mértékben felelős a történtekért, szerepelt-e a tervekben például a meg nem épült vízelvezető rendszer, illetve a benőtt árok kitisztítása kinek a dolga lett volna.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hétszáz méter hosszúságú az a védmű, amelyet a régi Rába-híd jobb oldalán építenek homokzsákokból, a hidat pedig betontömbökkel súlyozták le, hogy a víz ne tudja azt megemelni.

A Nógrád megyei Ipolytarnócon tovább emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, ezért ott is megkezdték a homokzsákos védekezést.
Siófokon fél nap alatt három hónapnyi csapadék hullott le, hét ház vált lakhatatlanná.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnapi közleménye szerint több mint 13 kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán) elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek.

Az OMIT a közleményében kitért arra is, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárás és a több folyón várható rekord közeli árhullám alátámasztja azt a vizsgálatot, amelyet a kormány rendelt el a mértékadó árvízszint felülvizsgálatával kapcsolatban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. esti összesítése szerint Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Veszprém megyében vannak útlezárások.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: az északkeleti országrész kivételével hétfő délig, délutánig továbbra is több helyen várható jelentős mennyiségű csapadék.

hirado.hu - MTI
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Donald Trump: Ha igazam van, Joe Biden nem lehet elnök
    A mainstream média szinte teljesen mellőzte, a Facebook és a Twitter pedig az üzenet valóságtartalmát firtató címkékkel látta el Donald Trump minapi beszédét, amit a hivatalban lévő elnök az eddigi legfontosabb felszólalásaként jellemzett.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó