Bomlik a baloldali összefogás
A Fodor Gábor vezette liberálisok is megnehezíthetik a baloldali kis pártok dolgát október 12-én Budapesten.
2014. szeptember 17. 09:05

A szervezet ugyanis számos kerületben önálló polgármesterjelöltet indít az MSZP, az Együtt–PM és a DK nagy viták közepette kiválasztott közös jelöltjeivel szemben. Ahol nem Fodorék, ott egykori MSZP-sek vagy a szociáldemokraták indulói oszthatják meg a baloldali szavazókat.

Bár a baloldali kis pártok hosszú heteken keresztül zajló, már-már bohózatba fulladó fővárosi egyeztetési folyamat után büszkén jelentették be, hogy Budapest nagy részén sikerült megegyezniük egy polgármesterjelölt elindításában, sok helyen mégis lesz kihívójuk a saját térfelükről is. Emlékezetes, az MSZP, az Együtt–PM és a DK 16 kerületben tudott megállapodni abban, hogy hármuk közül csak az egyik párt indítson polgármesterjelöltet, nagyrészt a másik két szervezet támogatásával. Ám ezek közül 10 városrészben egykori szövetségesük, a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt vagy éppen a Schmuck Andor vezette szociáldemokraták önálló indulóit is nyilvántartásba vették.

Újpesten például, ahol az MSZP-s Trippon Norbert a baloldali közös jelölt, elindulhatnak a liberálisok, méghozzá Boruzs András pártigazgatóval. De Erzsébetvárosban – a már jogerősen is elítélt MSZP-s Hunvald György által korábban irányított kerületben – sem egyetlen baloldali jelölt neve lesz várhatóan a szavazólapon. A DK-s Farkas Ferenccel szemben ugyanis elindul a liberálisok színeiben a már több pártot, köztük a jobboldalt is megjárt Kecskés Gusztáv.

Hasonló a helyzet a IX. és a XX. kerületben is, utóbbi városrészben ráadásul – amelyet a baloldalon szinte biztosan nyerhetőnek tartanak – a jelenlegi szocialista polgármester győzelmi esélyeit nehezítheti a Fodor-párt. Ahol pedig nem a liberálisok, ott Schmuck Andorék oszthatják meg ugyanazon baloldali tábort. Ékes példa az V. kerület, ahol Schmuck méretheti meg magát a baloldali kis pártok által támogatott Együtt–PM-es Juhász Péterrel szemben. Ugyancsak szociáldemokrata kihívója is lehet a XV. kerületben a három baloldali kis párt polgármesterjelöltjének.

További négy olyan kerület is van, ahol az MSZP, a DK és az Együtt–PM elvileg közös jelöltjével szemben mind a liberálisok, mind pedig Schmuckék indulóit is nyilvántartásba vették. Így Óbudán, Terézvárosban, Újbudán és Kispesten két-két baloldali kihívója is lehet az ottani polgármesterjelölteknek.

Ráadásul vannak olyan kerületek, ahol szintén a baloldalhoz köthető független vagy civil indulók is a baloldali voksokért küzdhetnek. Ilyen a XVIII. kerület, ahol a komoly viták árán kiválasztott MSZP-s Szaniszló Sándornak máris akadt kihívója, mégpedig egykori párttársa, a városrészt korábban több cikluson keresztül szocialista színekben irányító Mester László, aki most függetlenként indulna el az októberi választáson. A XIV. kerületben pedig az Együtt–PM-es Karácsony Gergely dolgát nehezíti, hogy elindul ellene az egykori LMP-s Várnai László a Civil Zugló Egyesület színeiben a polgármesteri posztért.

Hét fővárosi kerületről már korábban lemondtak a baloldali kis pártok, amikor abban egyeztek meg, hogy ott mindannyian elindulnak egymás ellen. Erre egyébként azért volt szükség, hogy mindhárom szervezetnek meglegyen a 12 önálló polgármesterjelöltje, és így kompenzációs listát tudjanak állítani.

MNO - Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó