Ferenc pápa a Zsidó Világkongresszus delegációjával Heisler Andrást is fogadta
A politikai helyzetről, a világ konfliktusairól és a keresztények üldözéséről is szó volt Ferenc pápa és a Zsidó Világkongresszus küldötteinek találkozóján.
2014. szeptember 17. 23:04

Erről számolt be a találkozón részt vevő Heisler András, a WJC alelnöke, a Mazsihisz elnöke az MTI-nek.

A húsz fős delegációt Ferenc pápa vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban fogadta.

"Az egy órás magánlátogatás nagyon meghitt hangulatban zajlott. Ferenc pápa mindegyikünkkel külön elbeszélgetett" - számolt be Heisler András az MTI-nek.

A Ronald Lauder, a WJC elnöke vezette delegációban többek között Robert Singer, a szervezet főtitkára, Claudio Epelman, a WJC latin-amerikai igazgatója, Ferenc papa régi barátja, és Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó közösségek (UCEI) elnöke vett részt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke egyetlenként képviselte a közép- és kelet-európai országokban élő zsidó közösségeket.

"Ferenc pápa a világ helyzetéről beszélt, amelyről úgy fogalmazott, hogy borzalmas világban élünk. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a világban dúló konfliktusokkal jelenleg a harmadik világháború zajlik sajátos formában. Azt mondta, egyházfőként ő imádkozik és mindenkit arra kér, csatlakozzon a békéért mondott imához" - számolt be Heisler András.

Hozzátette: a Ferenc pápával való találkozón téma volt a keresztények üldözése is, amelyet az egyházfő a zsidóság évezredes sorsával és szenvedésével hasonlított össze. "A pápa azt mondta: ezért nem szabad elfelejteniük a keresztényeknek, milyen gyökerek kötik őket a zsidósághoz" - mondta Heisler.

"A találkozón Ferenc pápa és a Zsidó Világkongresszus képviselői is azt hangoztatták, hogy a vallásoknak azért kell tenniük, hogy béke legyen a világban, a Közel-Keleten éppen úgy, mint bárhol máshol" - nyilatkozta Heisler András. Megjegyezte, a békét szolgálta az a június 8-án a Vatikánban tartott békeima is, amelyen Ferenc pápa, Simon Peresz volt izraeli elnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök vett részt.

A Mazsihisz elnöke elmondta, hogy Ferenc pápa héberül búcsúzott el tőlük és jókívánságait fejezte ki a közelgő zsidó újév alkalmából. 

MTI
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó