Heten vehetik át a Magyar Örökség Díjakat
Hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség és intézmény részesül szombaton Magyar Örökség Díjban, az ünnepséget a Pesti Vigadóban tartják.
2014. szeptember 18. 16:36

A mostani díjazottak között van mások mellett Gulyás Dénes operaénekes és Somogyi Győző festő- és grafikusművész - közölték a szervezők.

A kuratórium Magyar Örökség Díjban részesíti Kaszás Attila (1960-2007) színész művészetét. "Az a teremtő szellem, amely ily erővel tud jelen lenni napjainkban, sok-sok új ünnepet teremtve, szép magyar örökség. Volt, van egy kollégánk, aki határokat átívelni jött Budapestre, verset mondani, hegedülni, énekelni. Büszkék voltunk a társaságára, barátságára, ahogyan ő is büszke volt a családjára, barátságot szövő gasztrotehetségére, választékos borkultúránkat ajánló kedvére" - fogalmaz Szarvas József színművész laudációjában.

Elismerésben részesül a Bubnó Tamás által vezetett Szent Efrém Férfikar a keleti keresztény hagyományőrzéséért és műveléséért. "Egyszerre régi és új, ősi és friss, hagyományból merít és fejlődésre késztet - én ezt olvasom, ezt hallom ki az együttes ars poétikájából" - méltatja az együttest Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök.

Fülöp G. Dénes és felesége, Fülöpné Suba Ilona intézményalapító krisztusi szolgálatukért vehetik át a díjat. Ötvös József esperes, a marosvásárhelyi Vártemplom lelkésze szerint "családközpontú életszemléletüknek kézzel fogható bizonyítéka a nagycsaládosok megsegítésével foglalkozó tevékenységük, az elveszett, kallódástól megmentett utcagyerekek szolgálatos munkája, s az a csendes magyar megmaradás-küzdelem, hogy négy gyermeket vállaltak és neveltek".

A kuratórium döntése szerint Magyar Örökség-díjat érdemel a 175 éves európai hírű Bókay-klinika gyermekgyógyászati és oktató tevékenysége is. Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, egyetemi tanár laudációjában kiemeli: "a Bókay-klinikát, amely ma a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája, 175 éve alapította Schöpf-Merei Ágoston Pesti Szegény Gyermekkórház néven. A gyermekkórház azóta folyamatosan működik, s napjainkban is Európa hírű, szerte a világban megbecsült élenjáró intézmény".

Kovács István költő szavai szerint a díjban részesülő Somogyi Győző festő- és grafikusművész "egész élete, mindennapi munkája és művészete a pusztulás, a pusztítása elleni harc. Ezért szervez hagyományőrző huszárcsapatot, fest történelmi zászlókat, s küzd, hogy a zászlóknak, mint annyi más országban, nálunk is legyen ünnepnapjuk. Évtizedekkel ezelőtt pedig ezért kezdett neki társával, Korényi Dalmával a kolhozosítással halálra ítélt falu, Salföld életrekeltésének".

Elismerésben részesül Gulyás Dénes énekművészete is. Batta András zenetörténész, egyetemi tanár méltatásában arra hívja fel a figyelmet, hogy "alig akad magyar operaénekes, aki egy Kodály-dal mélységeit, karaktergazdagságát, költészetét hozzá hasonlóan ki tudta bontani úgy, hogy közben megmaradt az eredeti, a népi-természetes kifejezésmód, amely oly titokzatosan fonódik össze Kodálynál a legmagasabb költészet remekeivel".

Magyar Örökség Díjat vehet át a Hajdú Táncegyüttes "nemzeti kincset hordozó közössége" is. Diószegi László történész-koreográfus méltatásában azt hangsúlyozza, hogy a magyar néptánc hagyomány évtizedeken keresztül folytatott őrzése, ápolása és magas színvonalú bemutatása, a sok ezer fiatal tanítása és nevelése önmagában is elegendő a díj odaítéléséhez. Ezen túl azonban a táncegyüttes megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a Hajdúság, Bihar és a Hortobágy hagyományaink felgyűjtésére és bemutatásra, s munkájuk eredményeként újraéledt a magyar puszta legendás pásztorkultúrája is.

MTI